CÂT PIERDE BUGETUL dacă se renunţă la cota unică pentru impozit progresiv

Guvernul vrea să renunţe la cota unică de 16% în favoarea cotei progresive de impozit pe venit, care va avea trei trepte, de 8, 12 şi 16%, potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014 – 2016.

"Peste 51% din salariaţi aveau un venit lunar brut de până la 1500 de lei, 5% din totalul salariaţilor aveau salariul minim, care între timp a crescut de două ori şi ar urma să ajungă la 900 de lei în iulie. Între timp, salariul pe medie a crescut cu 10%. Posibilitatea este ca impozitul să devină recesiv din zona salariului mediu pe economie în jos, iar brutul e pe la 2200 de lei. În decembrie a fost mai mare, dar este ridicat de primele care nu se vor mai regăsi. În funcţie de cât de radicală va fi reducerea de impozit şi venitul luat ca prag, sunt destule variante - statul poate pierde anual între 170 şi 400 de milioane de euro", scrie Digi24. ro.

Prin urmare, pierderea pentru buget ar fi de circa 700 – 1,7 miliarde de lei. Dacă o cotă de 16% de impozit pe venit se va aplica însă nu celor care au mai mult de salariul mediu ci celor cu venituri mult mai mari, chiar duble faţă de acest nivel, pierderea pentru buget va fi chiar mai mare.

Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe în Guvernul Emil Boc, există o estimare la Guvern care indică o pierdere bugetară de 3 miliarde de lei prin trecerea la cota progresivă.

Astfel, atunci când a existat impozit progresiv în România, treptele de venit pentru care se aplicau cele mai mari cote de impozitare erau mult mai mari decât venitul mediu pe economie. Astfel, în perioada 2000-2004 (Guvernarea PSD), în România s-a implementat impozitarea diferenţiată, cu 5 praguri de venit impozabil: 18%, 23%, 28%, 34% si 40%.

De exemplu, în 2004, pentru un venit lunar de 13 milioane de lei, se aplica o cotă de impozit de 3,4 milioane de lei (circa 26%), plus 40% din ceea ce depăşea această sumă. 13 milioane de lei reprezentau dublul salariului mediu net, care a fost în decembrie 2004 de circa 6,8 milioane de lei. Dacă Guvernul va aplica aceeaşi strategie, este posibil ca impozitarea de 16% să se realizeze de la un venit de peste 3.000 de lei, care este de aproape dublul salariului mediu pe economie.

Introducerea cotei progresive implică şi un calcul contabil mult mai complicat. Astfel, pentru partea din venit care se încadrează într-un anumit plafon se aplică o anumită cotă de impozit, iar pentru ceea ce depăşeşte acest nivel, dar totuşi nu atinge următoarea treaptă de impozitare se aplică o cotă superioară de impozitare.