Uniunea Europeană va cheltui în jur de 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus, pe care intenționează să le achiziționeze de la Pfizer-BioNTech şi CureVac.
Un oficial european a dezvăluit, pentru Reuters, care au fost prețul negociat de Uniunea Europeană cu cele două grupuri farmaceutice pentru achiziția sutelor de milioane de doze de vaccin destinate imunizării cetățenilor statelor membre.
Potrivit acestui oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer şi compania germană BioNTech. La un simplu calcul, reiese că UE va achita până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze. Suma va crește la 4,65 miliarde euro dacă vor fi achiziționate, peste ceea ce s-a contractat, alte 100 milioane de doze de vaccin.
Astfel, Uniunea Europeană va plăti un preț mai mic pentru fiecare doză din vaccinul dezvoltat de Pfizer, prin comparație cu Statele Unite. Potrivit oficialului European, acordul încheiat cu grupul farmaceutic ul convenit include şi o asigurare că ţările UE vor primi despăgubiri dacă producătorul american va direcţiona dozele de vaccin către SUA.
Cât costă vaccinul CureVac
Separat, Uniunea Europeană a acceptat să plătească 10 euro pentru fiecare din cele 225 de milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus care a fost dezvoltat de CureVac. Blocul comunitar a obținut un discount faţă de preţul de 12 euro pe care compania l-a stabilit iniţial. Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu CureVac pentru a-şi asigura până la 405 milioane doze de vaccin, dintre care 180 de milioane sunt opţionale.
Oficialul european a mai spus că firma CureVac s-a angajat să înceapă livrarea vaccinului începând de la finele lunii martie 2021. Deocamdată nu este clar dacă cele 180 de milioane de doze opţionale vor costa 10 sau 12 euro pentru fiecare doză. Dacă ar costa 10 euro pentru fiecare doză, blocul comunitar ar urma să plătească 4,05 miliarde de euro pentru toate cele 405 milioane de doze.
Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.
Vaccinul Pfizer, cadou de Crăciun
Compania americană Pfizer Inc. a anunţat că rezultatele finale ale testelor clinice de fază a treia pentru vaccinul său împotriva COVID-19, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, relevă o eficacitate de 95%, adăugând că ar putea să înceapă distribuţia vaccinului înainte de Crăciun, dacă vor primi autorizaţiile necesare în regim de urgenţă.
În luna iulie, guvernul american a încheiat un acord cu Pfizer conform căruia va plăti 19,5 dolari pentru fiecare din cele 100 de milioane de doze iniţiale, având opţiunea de a cumpăra alte 500 milioane de doze conform unor termeni care vor fi negociaţi separat.