Cât e de reală scumpirea caselor prezisă de vânzători

Marii dezvoltatori care deţin în stoc mii de locuinţe speră să le vândă şi spun că preţurile vor începe să crească. Experţii independenţi susţin însă că scumpirile sunt imposibile în această perioadă.

Teoria vânzătorilor de locuinţe care spun că preţurile vor începe în curând să crească nu are altă justificare decât dorinţa lor de a vinde, spun experţii chestionaţi de EVZ. În timp ce dezvoltatorii din zona rezidenţială vorbesc despre o revenire a pieţei sau chiar de o intrare a preţurilor pe un trend ascendent, analiştii independenţi sunt sceptici şi spun că poate urma cel mult o încetinire a ieftinirilor.

Nu există niciun motiv pentru creşterea preţurilor

Analistul economic Dragoş Cabat este de părere că nu există, în prezent, absolut niciun motiv pentru a putea prognoza o creştere a preţurilor locuinţelor în 2011.

"Am putea asista, e drept, la o dezgheţare timidă pe zona tranzacţiilor şi la o relativă încetinire a rimtului scăderilor de preţuri, însă în niciun caz nu se poate vorbi de scumpiri în acest context", ne-a declarat analistul.

La rândul său, expertul imobiliar Florin Dragomirescu spune că "nu se pot emite prognoze clare în acest context economic, iar fiecare voce care lansează diverse scenarii o face într-un mod subiectiv, în funcţie de interesul său în piaţă".

Spre exemplu, este mai mult decât evident că vânzătorii de case, în special marile companii şi dezvoltatorii, sunt interesaţi să inducă în rândul clienţilor opinia că acum este momentul pentru achiziţii, că acum preţurile sunt la pragul minim, sub care nu se poate coborî, spune specialistul.

"Un lucru este cert, oricât ar încerca ei să facă asta, decidentul rămâne cumpărătorul, la el sunt sau nu sunt banii ceruţi de vânzător, el are puterea sau nu de a dezmorţi zona tranzacţiilor", a mai precizat Dragomirescu.

Ce spun imobiliarii

Be Igloo, unul dintre cei mai mari vânzători de apartamente din România, cu sute de locuinţe în portofoliu, estimează că investiţiile străine în imobiliarele româneşti vor fi, în acest an, cu 30% mai mari decât în 2010, ajungând la peste 400 de milioane de euro.

La rândul său, Elan Schwartzenberg, care are afaceri în imobiliare, declara recent, într-un interviu acordat EVZ, că "suntem exact la ultimul nivel al scăderii" preţurilor locuinţelor. El i-a sfătuit pe cei care vor un apartament în blocurile vechi să-l cumpere acum.

Şi Ion Ţiriac, care are proiecte în acest domeniu, a declarat recent că preţurile locuinţelor scoase la vânzare nu vor mai scădea. Adrian Şişchin, country manager al RE/MAX, este mai reticent şi susţine că, în 2011, se poate vorbi, în cel mai optimist caz, de o stabilizare a preţurilor din piaţă. Totuşi, la fel de posibil este şi ca acestea să mai scadă, însă nu într-un ritm la fel de alert precum în perioada 2009-2010. El adaugă că nu se poate miza pe o redresare a tranzacţiilor sau pe o reechilibrare a cererii cu oferta, în condiţiile în care accesul la finanţare este în continuare unul dificil, iar contextul economic continuă să fie nesigur.

PREŢURI

Ieftiniri de 60% faţă de 2008

Preţurile proprietăţilor imobiliare au scăzut dramatic în ultimii doi ani, pe toate segmentele, arată studiile de specialitate, publicate periodic de principalele portaluri imobiliare din România. Pe zona terenurilor, ieftinirile merg până la 60% sau chiar depăşesc acest procent. Media ieftinirilor pe segmentul de apartamente vechi se situează între 35% şi 50%. Nici zona de locuinţe noi nu a fost ocolită, astfel că aici sunt raportate ieftiniri de 25%-40% faţă de perioada de boom imobiliar.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai mari scăderi sunt raportate în oraşele mari, acolo unde dezvoltatorii imobiliari au demarat un mare număr de proiecte rezidenţiale, în urmă cu doi-trei ani. În prezent, aceştia au ajuns să deţină un stoc considerabil de locuinţe pe care nu reuşesc să le vândă. De pildă, în luna decembrie a anului trecut, din cele 10.000 de locuinţe noi finalizate în Capitală la începutul anului trecut, doar 2.300 de unităţi au fost vândute, potrivit unui studiu realizat de compania Real Time.

În acelaşi context, unii investitori au decis să sisteze lucrările pe şantiere, încercând să evite, astfel, pierederea unor sume importante de bani în proiecte care şi-ar aştepta cumpărătorii luni sau ani întregi.