Cât de verde este fotbalul

Puţine sporturi se pot compara cu fotbalul în ceea ce priveşte popularitatea şi spaţiul alocat terenurilor de joc. Din aceste motive, fotbalul ocupă un loc fruntaş şi în clasamentul sporturilor poluante, scrie CNN.

Stadioanele de fotbal au un impact ecologic însemnat. Menţinerea unei suprafeţe de joc în condiţii excelente necesită irigare regulată şi încălzire subterană pentru prevenirea îngheţului în timpul iernii. De asemenea, instalaţia de nocturnă şi tabela de marcaj au un consum ridicat de energie electrică, în timp ce miile de suporteri care asistă la partidele de fotbal emit cantităţi mari de dioxid de carbon şi produc cantităţi imense de gunoi.

Cu toate acestea, sunt semne că echipele de fotbal au început să dea atenţie problemelor ecologice. Un studiu realizat anul trecut de "Ethical Consumer", care a cercetat eforturile ecologice ale cluburilor din Premier League, a descoperit că Manchester City este cel mai "verde" club din prima ligă engleză. Clubul foloseşte hârtie ecologică la fabricarea programelor de meci şi maşini electrice pentru întreţinerea gazonului.

Mai mult, prin promovarea rutelor pietonale, 71 la sută dintre susţinătorii echipei vin la meci pe jos. Clubul a conceput şi un plan foarte ambiţios de a-şi genera propria energie electrică prin instalarea unei turbine eoliene la stadion, însă proiectul a fost pus pe lista de aşteptare din cauza temerilor că acumulările de gheaţă ar putea să cadă de pe turbină şi să rănească spectatorii. Panouri solare şi măsuri de economisire a energiei

Susţinut financiar de compania petrolieră Abu Dhabi United Group, Manchester City a beneficiat de fonduri suficiente pentru a implementa programe ecologice. În Elveţia, la Berna, clubul Young Boys foloseşte, din 2005, aproape 10.000 de panouri solare la stadionul Suisse Wankdorf. În condiţiile actuale, panourile produc un milion de kilowaţi-oră pe an, economisind 630 de tone de emisii de dioxid de carbon.

O variantă mai simplă pentru echipele de fotbal de a economisi emisiile de gaze de seră este de a reduce volumul deşeurilor. Anul trecut, cel mai de succes club norvegian, Rosenborg Trondheim, a investit aproximativ 40.000 de dolari în măsuri de economisire a energiei. Nu este o investiţie uriaşă, însă este suficientă pentru a schimba ceva, ca de exemplu - instalaţia de nocturnă care se închide automat când nu se mai antrenează nimeni.

Conform "Ethical Consumer", irigarea gazonului unui club din Premier League necesită în medie 20.000 de litri de apă pe zi, în timp ce suprafaţa de joc de pe stadionul Camp Nou, din Barcelona, are nevoie de 54.000 de litri de apă într-o zi însorită. Unele cluburi au început să reducă consumul de apă, iar clubul german Nurnberg deţine o cisternă cu o capacitate de 1.000 de metri cubi de apă în apropierea stadionului. Cisterna depozitează apă de ploaie care poate fi folosită la irigarea gazonului, însă iniţiativa bavarezilor este una singulară.