Procesul nu este deloc unul simplu: chiar dacă găsiţi o persoană care să fie mulţumită de ofertă, este foarte posibil să nu găsiţi un numitor comun în ceea ce priveşte diferenţa de bani.
Schimbul de locuinţe era destul de frecvent întâlnit în vremea regimului comunist, atunci când familiile care-şi măreau numărul de membri ofereau o locuinţă mai mică şi o diferenţă de bani pentru una mai mare. Astăzi, însă, această practică nu se mai bucură de acelaşi succes.
Unii dezvoltatori şi brokeri imobiliari încearcă, mai nou, în cadrul târgurilor imobiliare precum tIMOn, să-i atragă la masa negocierilor pe cei interesaţi de a-şi schimba locuinţa fără să stea cu ea pe piaţă, la vânzare.
Cu toate acestea, mulţi dintre consultanţii imobiliari susţin că această practică nu va redeveni un trend.
Şanse mici să se întâlnească cererea cu oferta
"Oameni interesaţi de un eventual schimb de locuinţe au existat dintotdeauna. Aşadar, nu se poate spune că, în prezent, piaţa ar fi neapărat oportună pentru aşa ceva", ne-a spus Ileana Preda, top agent la ReMax Star Imobiliare şi preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR).
Ea susţine că dificultatea acestui proces constă în faptul că, deşi există interes, este greu de identificat două proprietăţi şi doi proprietari care să se potrivească fiecare cu cererile partenerului de tranzacţie.
O soluţie mai eficientă ar fi, crede preşedintele APAIR, constituirea unor grupuri de proprietari care să procedeze la schimbarea locuinţelor între ei, plaja de opţiuni fiind, cu acest prilej, mai mare pentru fiecare dintre aceştia.
În ceea ce priveşte cererea, cele mai multe persoane care, în prezent, solicită ajutorul agenţilor imobiliare pentru a găsi o locuinţă de schimb doresc fie să se mute de la bloc la casă, fie dintr-un apartament mai mare într-unul mai mic.
"Dacă, în vremea regimului comunist, cei mai mulţi îşi doreau o locuinţă mai mare, acum majoritatea cererilor sunt pentru locuinţe mai mici, motivul fiind reprezentat de faptul că oamenii speră ca, primind o anumită sumă de bani drept diferenţă, să reuşească să mai achite din creditele bancare", a mai precizat Ileana Preda.
Schimburi blocate la discuţiile despre bani
Plaja de căutare pentru locuinţa dorită este clar restrânsă în cazul în care sunteţi interesaţi de un schimb, crede Igor Postovanu, broker imobiliar la Sims Parkman.
"Având nişte criterii clare de selecţie a proprietăţii urmărite la schimb, există posibilitatea s-o identifice cineva, însă proprietarul ei să nu fie prea încântat de locuinţa primei persoane", a adăugat el.
Mai mult, luând totuşi în calcul varianta în care ambii proprietari manifestă interes fiecare pentru locuinţa celuilalt, de cele mai multe ori lucrurile se complică atunci când se ajunge în stadiul discuţiilor despre diferenţa de bani care urmează să fie achitată.
Noile reglementări ale programului "Prima casă" oferă celor care au o locuinţă mai mică de 50 de metri pătraţi posibilitatea să acceseze fondurile necesare achiziţionării uneia mai mari. Însă nici această facilitate nu pare să contribuie la relansarea unei tendinţe privind schimburile de locuinţe, mai susţin consultanţii imobiliari din piaţă. "Dacă, în vremea regimului comunist, cei mai mulţi îşi doreau o locuinţă mai mare, acum caută locuinţe mai mici."ILEANA PREDA, preşedinte APAIR