Universitatea ministrului Cîmpeanu, ultimul loc în topul universităților curate

Coaliția pentru Universități Curate și partenerii săi au anunțat astăzi rezultatele clasamentului privind transparența universităților românești. Universitatea unde ministrul Cîmpeanu a fost rector ocupă unul dintre ultimele locuri.

Coaliția pentru Universități Curate și partenerii săi au reluat studiul evaluării transparenței universităților românești în cadrul proiectului „Schimbarea Mediului Universitar prin Implicarea Studenților și Schimb de Bune Practici”. Anunțul a fost făcut astăzi.

Coaliția pentru Universități Curate a evaluat transparența prin verificarea informațiilor afițate pe paginile web ale facultăților, trimitere de cereri în baza Legii 544 și efectuarea de vizite de studiu în universități.

Principala concluzie a cercetării e aceea că universitățile românești trebuie să fie mai transparente.

Principalele informații care nu sunt afișate pe site-uri sunt procesele verbale rezultate în urma întrunirilor stucturilor de conducere, rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenți, cererile de oferte și anunțurile referitoare la achiziții, precum și hotărârile la zi ale stucturilor de conducere.

Universitățile stau cel mai bine la publicarea cartei universitare, anunțarea granturilor și mobilităților studențești, publicarea taxelor de studiu și anunțarea de concursuri pentru posturi vacante / locuri de muncă în cadrul universității.

Cele mai transparente universități, conform studiului realizat, sunt: Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea „Babes - Bolyai” din Cluj Napoca, ambele pe primul loc; Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș; Universitatea din Craiova; Universitatea de Vest din Timișoara; Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Cele mai netransparente universități sunt: Academia Naționala de Informații „Mihai Viteazul” din București; Universitatea Națională de Arte din București; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București; Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București.

Proiectul este pus în practică de Societatea Academică din România (SAR), Alianța Natională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Federația Studenților din Elveția (VSS – UNES – USU) și este finanțat printr-un grant elvețian.