Cât de sigură este centrala de la Cernavodă

Singura noastră centrală nucleară este printre cele mai sigure din lume, spun oficialii, care anunţă investiţii ca să o facă şi mai rezistentă la dezastre.

Evenimentele de la Fukushima, din primăvara acestui an, i-au îngrijorat pe toţi cetăţenii din ţările lumii care au centrale nucleare, inclusiv pe români. După tragedie, autorităţile statelor au anunţat o serie de măsuri pentru evitarea sau atenuarea con secinţelor unor dezastre.

În cazul României, situaţia Centralei de la Cernavodă este una foarte sigură, iar viitorul energiei nucleare din ţara noastră este pe drumul cel bun. Cel puţin aşa susţin oficialii din domeniu, prezenţi, ieri, la Energy Forum, organizat de Finmedia.

Pentru a risipi temerile, Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica, a anunţat ca vor fi investite circa 50 milioane de euro, în 2011 şi 2012, pentru îmbunătăţirea sigu ranţei centralei de la Cernavodă.

"Vom face analize pentru fiecare reactor aflat în funcţiune, pentru securitatea nucleară. De asemenea, vom mări cantitatea de apă de răcire din jurul reactoarelor. Aceste măsuri sunt necesare pentru a trece testele de stres care vor fi derulate în 2011 şi 2012", a anunţat oficialul român.

Teste pentru toate centralele nucleare

La ultima reuniune a International Atomic Energy Agency, s-a stabilit că trebuie efectuate teste de stres pentru toate centralele nucleare din lume, inclusiv pentru cea de la Cernavodă.

Mai mult, potrivit lui Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii din Senat, energia nucleară trebuie să facă parte din viitorul energetic al României, datorită gradului de poluare foarte scăzut şi eficienţei economice crescute.

"În următorii ani, va trebui să înlocuim sau să modernizăm circa 80% dintre termocentralele existente, care sunt învechite sau au durata de viaţă depăşită. Energia nucleară ar trebui să asigure în viitor circa 50% din totalul energiei consumate în România", a declarat el.

Sistemul de securitate de la centrala românească

Budulan a precizat că centrala de la Cernavodă este printre cele mai sigure din lume, datorită faptului că utilizează tehnologia CANDU, cu apă grea pentru răcire. Această tehnologie foloseşte uraniul natural, nu cel îmbogăţit, utilizat în majoritatea centralelor europene, făcând procesul de funcţionare mult mai stabil şi uşor de controlat.

Reactoarele de la Cernavodă au câte două sisteme de securitate independente, care pot opri funcţionarea în orice condiţii. Volumul mare de apă rece din rezervoarele reactoarelor şi din structurile care le înconjoară contribuie la micşorarea efectelor celor mai severe accidente.

DEZVOLTAREA ENERGETICĂ, REEVALUATĂ

Strategiile guvernelor după Fukushima

O întreagă acţiune de reanalizare a strategiilor de dezvoltare energetică, în special legate de energia nucleară, are loc în întreaga lume, ca urmare a accidentului de la Centrala Nucleară de la Fukushima.

În Uniunea Europeană există 148 de reactoare nucleare care produc aproape 28% din energia totală, potrivit lui Teodor Chirică, membru al Consiliului Director Executiv din cadrul European Atomic Forum (FORATOM).

Această strategie s-a modificat în unele ţări, chiar drastic în anumite cazuri. De exemplu, Germania va închide şapte unităţi mai vechi de 1980, iar celelalte vor funcţiona până în anul 2022. În Belgia, decizia de extindere a duratei de viaţă a centralelor este suspendată până la realizarea testelor de stres, iar în Elveţia majoritatea din camera inferioară a Parlamentului a votat pentru eliminarea energiei nucleare din mixul energetic al ţării.

Ţări care mizează pe nuclear

De cealaltă parte, guvernul Marii Britanii a publicat propunerile finale pentru opt noi amplasamente pentru centrale nucleare. "Nuclearul este acum vital pentru securitatea noastră energetică şi noi vrem ca acesta să fie parte a mixului energetic al viitorului", a declarat Charles Hendry, ministrul energiei.

Arabia Saudită are în plan construcţia a 16 reactoare nucleare până în 2030, cu un cost de peste 100 miliarde dolari, iar Japonia a declarat că energia nucleară rămâne una din sursele cheie de energie a ţării.

Oficialii români au afirmat că energia nucleară este esenţială, pe termen mediu, mai ales datorită rolului acesteia în reducerea emisiilor de dioxid de carbon.