Cat de mare va fi pensia facultativa

Cu o contributie de 200 de euro pe an iti asiguri o pensie facultativa de circa 72 de euro pe luna timp de 15 ani.

Daca ai 45 de ani si incepi sa contribui la un fond de pensii facultative cate 16,6 euro pe luna, adica 200 de euro pe an, intre 65 si 80 de ani ai putea primi o pensie de 72 de euro pe luna.

Calculul, realizat de specialistii Raiffeisen Asset Management, a fost efectuat luandu-se in considerare un randament mediu net de 5% pe an in perioada in care se contribuie la fondul de pensii, respectiv de 4% in perioada in care s-a inceput deja plata pensiei.

Raiffeisen Asset Management (RAM) a lansat ieri oferta pe pensii facultative: Fondul Raiffeisen Acumulare. RAM nu se angajeaza sa obtina randamentele mentionate.

Risc moderat

Raiffeisen Acumulare va investi in medie 25% din sumele atrase de la contributori in actiuni listate. Cele mai importante plasamente vor fi realizate in titluri de stat din Romania si din alte state din UE, 10% in obligatiuni tranzactionate la bursa, iar 5% in instrumente ale pietei monetare.

Fondurile care fac plasamente de cel mult 50% in actiuni au un risc moderat, a subliniat directorul general al RAM, Mihail Ion. Prevederile legislatiei dupa care functioneaza fondurile de pensii limiteaza investitia in actiuni la cel mult jumatate din sumele atrase de la contributori.

Plasamentele in actiuni sunt mai riscante, dar acestea pot aduce randamente mult mai bune decat cele oferite de titlurile de stat sau de obligatiuni.

Contributia minima lunara este de 45 lei. Comisioanele de administrare ale fondului Raiffeisen Acumulare sunt de 3,5%, cel initial, si de 1,5% cel anual.

De exemplu, pentru o contributie anuala echivalenta cu 200 de euro, platita in transe lunare, costurile sunt in primul an de 8,5 euro. Din cel de-al doilea an in care se contribuie la fondul de pensii este platit numai comisionul de administrare, in valoare de 3 euro pentru o contributie de 200 de euro. 

Ofertele altor administratori

Cei care doresc sa contribuie la un fond de pensii facultative au de ales intre ofertele mai multor administratori de pensii facultative. Fondul Pensia mea de la Aviva si AZT Moderato de la Allianz Tiriac Societate de Administrare de pensii vor investi in actiuni tot circa 25%. Fondul ING  Clasic, de la ING Asigurari de Viata, si-a propus sa investeasca pe burse 30a din sumele atrase.

Contributiile la un fond de pensii private facultative sunt deductibile din venitul impozabil al angajatului in limita a 200 de euro pe an. In acelasi timp, contributiile platite de angajator la un fond de pensii facultative sunt deductibile pentru sume de pana la 200 de euro pe an pentru fiecare angajat.