El e gata să-i taie şi benzina la avion lui Băsescu, pentru a-l împiedica să ajungă la Bruxelles.
Bătălia pentru întâietate la Bruxelles îmbracă aspecte groteşti. Aşezat cu spatele la zid de scandalul plagiatului tezei de doctorat, care a făcut rapid înconjurul lumii, dar şi de condamnarea la închisoare cu executare a mentorului său recunoscut, Adrian Năstase, premierul are nevoie ca de aer de o victorie.
De un succes care să arate că încă se află în joc. De aceea, participarea la Consliul European din 28-29 iulie, a devenit pentru Victor Ponta o miză uriaşă. Drept care, premierul e gata să recurgă la metode extreme.
Postul de televiziune "România TV" a făcut marţi seara o dezvăluire de-a dreptul halucinantă: la întâlnirea între patru ochi de la Cotroceni, Ponta l-ar fi avertizat pe Traian Băsescu că are la îndemână trei metode infailibile prin care îl poate opri să ajungă la Bruxelles. Acestea suvnt una mai stranie decât alta:
1 Guvernul nu va semna "ordinul de deplasare" al Preşedintelui.
În fapt, ar fi vorba de o formalitate care intră în atribuţiile Palatului Victoria de a aviza deplasările în străinătate ale demnitarilor.
2 Guvernul nu-i va da aprobare de zbor.
Ponta l-ar ameninţat pe Băsescu că va cere autorităţii aeronautice să nu aprobe desprinderea de la sol a aeronavei prezidenţiale.
3 Nu va aproba alimentarea cu combustibil a aeronavei prezidenţiale, deţinute de Tarom, o companie de stat.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a trimis la Bruxelles componenţa şi mandatul delegaţiei ţării noastre, care ar urma să participe la reuniunea Consiliului European, din 28-29 iunie.
Din delegaţie lipseşte numele lui Traian Băsescu. Potrivit premierului Victor Ponta, citat de Agerpres, delegaţia României va fi formată din prim-ministru, dinministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, şi din ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.
"Astăzi (miercuri - n.r.), MAE a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa şi mandatul delegaţiei României. Am primit tot azi agenda finală a reuniunii de pe 28 - 29 iunie. Pot să vă confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială în acest moment în Europa şi mecanismul financiar multianual 2014 - 2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a precizat Victor Ponta, după ce a luat parte la ceremonia de preluare a mandatului de către primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Administraţia Prezidenţială nu a primit nici o comunicare oficială din partea guvernului în legătură cu prezenţa premierului Ponta la Consiliul European de la Bruxelles.
"Nu am primit nimic oficial. Doar ce am aflat de la televizor", a spus un oficial de la Palatul Cotroceni. Acesta a subliniat şi confuzia pe care premierul Victor Ponta a făcut-o între Comisia Europeană şi Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a confundat Comisia Europeană cu Consiliul European, când a anunţat că merge la Bruxelles
"Pot să vă confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială în acest moment în Europa."
VICTOR PONTA, premier
Marga-Ponta, un cuplu contra lui Băsescu
Ministrul de Externe l-a atacat violent pe Traian Băsescu, încă înainte de a depune jurământul, comparându-l cu Mussolini.
Andrei Marga şi-a asumat rolul de a teoretiza raporturile ierarhice ale demnitarilor în politica externă a ţării: "Răspunderea pentru politica externă a României este pe umerii a trei actori - Guvernul, Parlamentul şi Preşedintele ţării", apreciază Marga.
"Din păcate, România nu a mai avut primminiştri în ultimii ani - asta nu înseamnă că nu exista un birou pe care scria prim-ministru sau pe cineva la birou, ci că nu aveam pe cineva care să asume capitolul de reprezentare externă, aşa cum îl prevede Constituţia, Aşa că preşedintele şi-a extins intervenţia pe o sferă mai mare", a precizat Marga.El susţine că venirea lui Ponta schimbă datele jocului.
Preşedintele Consiliului, Marius Andruh, este cel care a confirmat, în revista Nature, că este vorba de o lucrare copiată. "Dovada plagiatului este covârşitoare", declara profesorul universitar în momentul în care a izbucnit scandalul.
Profesorul universitar Mircea Miclea a declarat, la postul de radio RFI, că dacă acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta sunt adevărate , atunci primul-ministru poate pierde titlul de doctor, dar şi titlul didactic.
"Actuala lege a educaţiei spune foarte clar că se anulează toate titlurile didactice obţinute pe baza unui plagiat, deci nu numai titlul stiinţific", a ţinut să precizeze Mircea Miclea. Potrivit procedurii, sesizarea CNATDCU va fi înaintată Consiliului Naţional de Etică.
În iunie 2012, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat membrii acestui Consiliu. CNE a dat 14 hotărâri în cazuri de plagiat, de la înfiinţarea sa în noiembrie 2011.
Actuala lege a educaţiei spune că se anulează toate titlurile didactice obţinute pe baza unui plagiat
Exemplul plagiatului turc
- Ponta, erou în piesa "O scrisoare pierdută". Lista cu participanţii la Consiliul European a fost trimisă aiurea
- Traian Băsescu acuză: Guvernul Ponta nu şi-a trimis miniştrii la şedinţe extrem de importante la Bruxelles
- SUMMA CUM FRAUDE. Cum au lichidat nemţii şi ungurii carierele politice ale celor prinşi că au plagiat. Contraexemplul vine din Turcia
- SCANDALUL PLAGIATULUI. Frankfurter Allgemeine scrie despre "neruşinarea" premierului Ponta
- Cristian Preda: Scandalul plagiatului lui Ponta izolează PSD în familia socialiştilor europeni