Cât costă un an de studenţie

Anual, un student va plăti cel puţin 3.700 de lei pe cazare, mâncare, transport, cărţi şi inerentele ieşiri la terasă. Cei mai avantajaţi sunt cei care locuiesc cu părinţii şi cei ce au prins loc în cămin.

Preţul studenţiei poate fi unul decent dacă pretenţiile sunt mici şi facultatea aleasă necostisitoare, însă extrem de piperat pentru cei care doresc condiţii, servicii şi distracţii de lux.

Un calcul amănunţit arată că, adunând banii necesari transportului, studiului, întreţinerii personale şi distracţiei, se ajunge la o sumă anuală de 3.700 de lei. Iar aici nu se ţine cont de cazare sau taxe de studiu.

Pentru tinerii care se cazează în cămin şi plătesc taxe, costurile se dublează, iar cei ce stau cu chirie vor ajunge la cheltuieli de 15.000 de lei.

Căminul: 50-260 de lei/lună

Cei mai mulţi bani din bugetul unui student sunt alocaţi cazării. "Preţul unui loc în cămin variază între 50 şi 260 de lei pe lună, în funcţie de condiţii: număr de locuri în cameră, localizarea grupului sanitar, conexiune la internet, cablu TV, gradul de renovare", spune Cristina Ramona Fiţ, vicepreşedinte PR al Alianţei Naţionale a Organiza ţi - ilor Studenţeşti din România.

Conform imobiliare.ro, chiria pentru o garsonieră este între 200 şi 250 de euro în Bucureşti, 150 de euro în Braşov, 170-180 de euro în Cluj-Napoca, 150-200 de euro în Iaşi, 150 de euro în Constanţa şi 120 de euro în Timişoara.

De cele mai multe ori, studenţii aleg să stea câte doi în cameră, în apartamente cu două, trei camere. Conform aceluiaşi site, chiria la trei camere este în medie de 300 de euro în Bucureşti, între 200-300 de euro în Braşov, 220-250 de euro în Cluj- Napoca, 300 de euro în Constanţa, 200 de euro în Iaşi şi 250 de euro în Timişoara.

Întreţinere şi abonamente

Cheltuielilor de cazare li se adaugă şi cele cu întreţinerea. Radu Opaina, preşedintele Fe deraţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, estimează că, vara, chiriaşii unei garsoniere plătesc în jur de 90 de lei, iar iarna aproape 200 de lei.

Cheltuielile pentru un apartament cu trei camere ajung la 160 de lei vara şi 360 de lei pe timp de iernă.

Trebuie amintite, de asemenea, abonamentele la cablu, TV şi internet, costurile acestora fiind de cel puţin 35 de lei pe lună. O sumă similară trebuie alocată şi transportului. În Bucureşti, spre exemplu, studenţii plă tesc 25 de lei lunar pentru mijloace de transport în comun de suprafaţă şi 12,5 lei pentru abonamentul la metrou.

Un alt buget important este cel pentru mâncare. Cei care locuiesc cu părinţii nu trebuie să-şi facă griji prea mari privind acest aspect, ei cheltuind minimum 150 de lei/lună pe micile gustări de la facultate, însă cei care locuiesc în cămin sau cu chirie dau de cel puţin trei ori mai mult. Iar pentru că viciile costă, fumătorii trebuie să pună deoparte, pentru ţigări, 200-400 de lei lunar.

Mediciniştii dau mult pe cărţi

La stat, taxa minimă de studii este de 1.000 de lei, dar există facultăţi unde aceasta e de zece ori mai mare. Spre exemplu, la Universitatea de Medicină şi Farmacie, din Târgu-Mureş, se plătesc anual 8.000 de lei. Mediciniştii au de dat aproape 2.000 de lei pe an pentru cărţi.

Şi cei de la Drept trebuie să cumpere cărţi şi manuale scumpe, spre deosebire de studenţii de la alte specializări, care dau anual 300-400 de lei pe cărţi.

Cele mai ieftine distracţii: ieşirile la terasă

Dacă adunăm produsele de igienă de care are nevoie lunar un student (săpun, şampon, detergent), ajungem la costuri minime de 70 de lei pe lună.

În studenţie, se ştie, distracţiile sunt aproape obligatorii. Cele mai puţin costisitoare sunt ieşirile la o terasă, în campusuri cu preţuri studenţeşti, iar la polul opus se află ieşirile în cluburi, unde, într-o noapte, se pot duce banii de întreţinere.

Tinerii cu gusturi mai rafinate şi dornici de culturalizare vor plăti în jur de 50 de lei pe lună dacă doresc să vadă filme la cinema, să vizioneze o piesă de teatru şi un spectacol de operă.

Pentru costuri mai mici, ei pot apela la abonamente şi carduri studenţeşti care le facilitează accesul pe bani puţini în instituţii culturale.

STUDIU ÎN ROMÂNIA

Un student cheltuie 1.400 de lei/lună Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu printre studenţi pe care l-au numit "Coşul zilnic – Cât avem, cât ne lipseşte" . Acest studiu s-a făcut în 19 universităţi în perioada 7-20 septembrie 2009. "Cheltuielile au fost calculate pentru o lună, iar rezultatele chestionarului au arătat că un student român cheltuie în medie 1.400 de lei pe lună pentru a se întreţine în perioada studiilor. Această sumă reprezintă media cheltuielilor unui student în România în ceea ce priveşte costurile de cazare, mâncare, transport, igienă personală, cheltuileli necesare procesului de învăţare şi bani de buzunar", detaliează Cezar Hâj, preşedintele ANOSR.

NEVOI

La ce cheltuieli să vă aşteptaţi

Costurile fiecărui an de studenţie depind de tipul de facultate pe care îl urmaţi, dar şi de diversele hobby-uri sau vicii pe care le aveţi. Vă prezentăm estimativ câteva dintre cheltuieli:

  • Taxa de şcolarizare – între 1.200 de lei şi 10.000 de lei/an;
  • Manuale – 300-2.000 de lei/an;
  • Transport – 500 de lei/an;
  • Cazare – în cămin - între 50 şi 260/lună, la gazdă - între 200 şi 500 de lei/lună, garsonieră: între 120 şi 250/lună, apartament trei camere: 200-300 de euro;
  • Întreţinere – cămin: între 100 şi 200 de lei pe lună, garsonieră: între 90 şi 160 de lei, apartament trei camere: între 160 şi 360 de lei (mai scump iarna);
  • Lumină – în jur de 50 de lei;
  • Cablu TV şi internet – pachet de 35 de lei;
  • Mâncare – între 150 de lei/lună (pentru cei care locuiesc cu părinţii) şi până la 600 de lei/lună (pentru cei care stau cu chirie)
  • Igienă – 70 de lei/lună;
  • Ţigări – 200-400 de lei pe lună;
  • Ieşiri în oraş - minimum 100 de lei pe lună;
  • Un film – 25 de lei;
  • O piesă de teatru - 20 de lei.