Cât costă să cumperi un parlamentar

Liviu Câmpanu (UNPR) îl acuză pe Dan Voiculescu că i-a oferit managementul unei staţii locale a Antena 1 în schimbul înscrierii în PC şi racolării altor parlamentari prin aceeaşi reţetă.

Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu a încercat să profite de înfiinţarea Uniunii Social-Democrate pentru a îngroşa rândurile propriului partid cu parlamentari de la UNPR şi PDL. Moneda de schimb folosită? Promisiuni de contrarcte pentru afacerile acestora, perspectiva unui loc mai bun în viitoarele sondaje ale USL referitoare la candidaţi şi… oferirea controlului unor staţii locale ale postului Antena1.

Un astfel de târg a fost negociat în luna februarie de Voiculescu cu senatorul UNPR, Liviu Câmpanu. Mai mulţi sorţi de izbândă a avut însă liderul PC cu senatorul PDL de Bacău, Vasile Nistor.

După adeziunea sa, Nistor a devenit preşedinte executiv al PC şi a căpătat controlul staţiei Antena1 din judeţ, iar Voiculescu a vândut în franciză toate staţiile din Moldova partenerului acestuia, băcăuanul Costică Rusu, afacerist cunoscut pentru influenţa sa în mediile politice locale.

"Ai idee cât costă să-ţi faci imagine la un post TV?"

În data de 5 februarie a.c., liderii PSD şi PNL au semnat, la Sala Unirii de la Parlament, protocolul de constituire a Uniunii Social-Democrate. Dan Voiculescu nu a fost prezent. Era probabil preocupat să profite de îngrijorarea creată în rândurile parlamentarilor PDL şi UNPR de construirea acestei alianţe şi să îndeplinească un vis mai vechi al PC: grupuri parlamentare la nivelul ambelor Camere şi implicit un cuvînt mai greu de spus în negocierile politice.

În această direcţie, Voiculescu a trecut la curtarea şi momirea colegilor senatori de la putere. Unul din ei: fostul liberal Liviu Câmpanu, ajuns în UNPR, plecat şi în prezent revenit în sânul acestei formaţiuni.

"M-am întâlnit faţă în faţă cu Voiculescu în luna februarie. La două săptămâni Codruţ Sereş a venit la mine cu aceeaşi ofertă. Voiculescu mi-a spus că dispune de un centru de emisie al Antenei 1 la Botoşani şi că nu are cine să se ocupe de el. Mi-a făcut o ofertă de preluare a managementului staţiei. Mi-a spus: «Ai idee cât costă să-ţi faci imagine la un post de televiziune? Ce beneficii poţi avea dacă deţii, controlezi un ase menea post?»" ne-a relatat Câmpanu.

Ulterior, Sereş i-ar fi garantat asigurarea unui training gratuit pentru viitorii angajaţi din partea Antenelor lui Voiculescu.

Dacă ar fi acceptat oferta lui Voiculescu, rolul lui Câmpanu nu s-ar fi oprit aici. Liderul conservator plănuia ca, în tandem cu el, să ducă o amplă campanie de lobby şi recrutare a altor senatori ai puterii.

"La întâlnire a venit cu un tabel cu pozele tuturor senatorilor. Mi-i arăta pe rând: «Îl ştii pe ăsta? Te cunoşti cu ăsta? Vorbesc eu cu el, cu celălalt vorbeşti tu»" ne-a explicat Câmpanu.

"Urma să le promit, în numele lui, o serie de avantaje financiare celor care ar fi fost interesaţi. Ai o firmă de construcţii? Îţi facem rost de lucrări de miliarde de lei! Ai o firmă de IT, te va ajuta Voiculescu să prinzi nişte contracte de milioane. Dacă parlamentarul avea o firmă de management, consultanţă politică, cu atât mai bine. S-ar fi făcut un contract între PC şi respectiva firmă pentru un anumit judeţ sau o regiune. Firma ar fi primit mii de euro pe lună. În schimb ar fi avut ca target creşterea PC în judeţ", a adăugat senatorul UNPR.

Întrebat de ce nu a făcut pasul spre PC, Câmpanu a susţinut că nu se ocupă cu "vânzarea de indulgenţe". "Eu nu am învăţat să vând nimic şi cu atât mai mult să mă vând pe mine. Această propunere în care urma să vând indulgenţe m-a deranjat foarte mult. Am avut senzaţia unei femei respectabile, care a făcut pană cu maşina pe şoseaua de centură a unui oraş, nevoită să meargă pe jos în continuare, prin zgomot de claxoane şi fluierăturile tuturor şoferilor".

La încercarea EVZ de a obţine un punct de vedere, Codruţ Sereş ne-a comunicat prin SMS că nu poate să facă vreun comentariu, motivând că nu se află în Bucureşti în aceste zile. "M-am întâlnit faţă în faţă cu Voiculescu în luna februarie. La două săptămâni Codruţ Sereş a venit la mine cu aceeaşi ofertă. Voiculescu mi-a spus că dispune de un centru de emisie al Antenei 1 la Botoşani şi că nu are cine să se ocupe de el." LIVIU CÂMPANU, senator UNPR

STRATEGIE

Cine este "soluţia salvatoare" Costică Rusu

Liviu Câmpanu nu a fost singurul ofertat în maniera Voiculescu. Senatorul băcăuan Vasile Nistor a lăsat PDL pentru funcţia de preşedinte executiv al PC. După schimbarea de macaz a lui Nistor, o societate locală, Media Grup SRL, a demarat procedurile privind înfiinţarea în Bacău a unei staţii TV Antena 1. Firma este controlată, prin interpuşi, de un apropiat al lui Nistor, afaceristul milionar, Costică Rusu.

Cunoscut ca un abonat la contractele cu statul, dar şi pentru legăturile sale cu PDL, Rusu a devenit soluţia de avarie pentru Voiculescu după ce planul său de momire a unor parlamentari cu controlul mediei locale a eşuat.

De relaţiile de bună prietenie pe care Rusu le-a cultivat cu liberalii Tudor Chiuariu şi, în special, Relu Fenechiu, Voiculescu caută să profite, susţin surse din cadrul PC. Numai că şi Rusu are propriile ambiţii în politică. Imediat după ce Nistor a demisionat din PDL şi s-a înregimentat în PC, Rusu s-a grăbit să cumpere franciza pe regiunea Moldovei a postului Antena 1.

În prezent, Antena 1 are staţii locale în cinci judeţe - Bacău, Iaşi, Vaslui, Suceava şi Botoşani, dintre care, momentan, funcţionează primele trei. Potrivit unor surse din PC, Rusu are de gând să se folosească de controlul acestor posturi locale pentru a negocia locuri eligibile pentru oamenii săi pe listele cu candidaţi USL.