Cât costă o naştere la privat

Cele mai ieftine oferte le au spitale private din provincie, în jur de 1.000 de euro o naştere naturală, în timp ce una în condiţii de lux maxim sare de 2.500 de euro.

Româncele au prins gust pentru naşterile la privat, în ultimii ani peste 10.000 de femei alegând să-şi aducă pe lume copiii în clinici private. Cele mai ieftine oferte vin de la clinici din provincie, care se mulţumesc să ceară şi 900 de euro pentru o naştere naturală, în timp ce ofertele cele mai scumpe, care includ însă condiţii mult mai bune, le au maternităţi din Bucureşti.

"Regina Maria": analize, trusou pentru bebeluş şi vaccinuri

Mai exact, o naştere naturală la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Bucureşti şi maternitatea Euroclinic costă 7.500 de lei.

"Pachetul include serviciile pentru o naştere naturală fără complicaţii: 3 zile cazare - în rezervă cu televizor LCD, un consult cu medicul anestezist şi cu medicul neonatolog, o hemoleucogramă şi o coagulogramă, mesele mamei pe baza unui meniu personalizat, plata medicului care a asistat naşterea, toate medicamentele şi consumabilele necesare", detaliează Fady Chreih, director executiv la "Regina Maria".

În banii plătiţi mai intră şi un trusou pentru bebeluş, analize pentru mamă şi copil, vaccinurile care se fac la naştere şi trusa pentru epidurală. În aceeaşi clinică, o naştere prin cezariană sau o naştere în apă ajunge la 9.700 de lei, serviciile oferite fiind similare celor de la naşterea naturală.

"Preţurile pot varia în situaţia în care sunt necesare mai multe tratamente sau zile de spitalizare decât cele uzuale şi în funcţie de echipa operatorie", mai spun reprezentaţii unităţii medicale.

Numărul naşterilor a crescut constant. "În 2010, la «Regina Maria»-Spitalul de obstetrică şi ginecologie s-au născut peste 1.500 de copii, în creştere cu 213% faţă de anul precedent, când s-au înregistrat 435 de naşteri", mai explică oficialii unităţii medicale, care se aşteaptă la mai multe naşteri pentru acest an.

MedLife: recoltare celule stem, consultaţii acasă

La MedLife, au venit pe lume aproximativ 3.000 de copii de la deschidere (a doua parte a anului 2007) până în prezent. Oferta cuprinde trei pachete de naşteri, ale căror costuri variază între 7.000 şi 11.000 de lei. Pachetul Silver include naştere sau operaţie cezariană, cazarea fiind posibilă în rezervă cu un pat sau două. Femeile cazate în rezervă cu un pat plătesc 7.800 de lei, iar cele care stau cu o altă gravidă în cameră 7.000 de lei. În aceşti bani intră naşterea propriu- zisă, supraveghere la ATI, mesele, vaccinurile copilului de la naştere, trei nopţi de cazare, recoltarea de celule stem şi onorariul medicului.

Pachetul Gold care este 9.200 de lei oferă în plus cazare în rezervă de lux şi mâncare pentru însoţitorul femeii pe toată durata perioadei de internare. Cel de-al treilea pachet, Diamond, care costă 11.000 lei, oferă în plus faţă de primele două o persoană dedicată care instruieşte mama, iar la terminarea perioadei de lăuzie, se ofera un pachet de analize şi o consulaţie la domiciliu gratuite.

Sanador: preţul diferă după pregătirea medicului

O altă variantă în Bucureşti este Spitalul Sanador, proaspăt deschis. Aici, preţul variază mult în funcţie de pregătirea medicului care asistă: o naştere normală asistată de specialist costă 4.700 de lei şi 6.200 dacă alegeţi un profesor.

Pentru cezariană preţurile sunt mai mari: 7.500 de lei pentru un pachet standard la un medic specialist, 8.200 la un medic primar şi 9.000 la un profesor. În pachet sunt incluse toate medicamentele şi consumabilele necesare unei naşteri fără com pli caţii, dar şi cele necesare pe perioada spitalizării, vaccinurile copilului, mesele mamei.

În plus, se plăteşte separat cazarea (între 500 şi 760 de lei pe zi în funcţie de tipul rezervei), consultul preanestezie (165 de lei), cazarea la neonatologie terapie intensivă (1.000 de lei/zi). În plus, se mai pot pune cercei fetiţelor (contra unei sume de 50 de lei) şi recoltare de celule stem (intră în preţul de bază). În cazul sarcinilor gemelare, se adaugă 30% la preţul pachetului de bază.

EXPERIENŢĂ

A născut şi la stat, şi la privat

Mariana Pădureanu a devenit mamă a doua oară anul trecut, la Maternitatea MedLife, după ce a născut primul copil la Spitalul Universitar din Bucureşti. Punând faţă în faţă cele două experienţe, spune că ar alege fără dubiu varianta privată, chiar dacă preţul a fost piperat - 7.000 de lei.

Spre deosebire de stilul expeditiv şi vorba tăioasă a medicilor şi asistentelor de la stat, în rezerva de la Maternitatea MedLife s-a simţit ca "la cinci stele". "Ambele naşteri au fost prin cezariană, pentru că am avut probleme de sănătate, însă, dacă la Universitar m-au expediat imediat de la Terapie Intensivă în salon, deşi mă simţeam rău, mi-au pus copilul în braţe şi mi-au spus descurcă-te, la MedLife, cadrele medicale mi-au oferit confortul psihic de care are nevoie o femeie imediat după naştere, inclusiv sfaturi despre alăptare, scutece şi cum să ţii copilul în braţe", povesteşte femeia.

PREFERINŢĂ

Majoritatea naşterilor la privat, prin cezariană

Cristina Lica

Circa 70% dintre femeile care au născut în clinicile private din România au ales să o facă prin cezariană. Femeile care "fug" de naşterea naturală se tem de durere şi de scăderea tonusului vaginal.

Medicii spun însă că durerea după cezariană este mai mare decât cea din timpul naşterii naturale. Cât despre scăderea tonusului muşchiului vaginal, "depinde doar de elasticitatea ţesutului fiecărei femei şi de efortul depus".

Ginecologul Ciprian Pop, de la Spitalul Elias din Capitală, este împotriva "modei" naşterilor prin cezariană, în afara problemelor specifice (făt mai mare de 4 kilograme, constituţie firavă a bazinului mamei, alte afecţiuni ale mamei şi fătului etc.).

Recuperare mai lentă după cezariană

Medicul are însă o explicaţie mai mult sociologică a fenomenului. "La noi există o modă a cezarienelor, dacă nu ai născut prin cezariană, înseamnă că nu ai avut destui bani să dai la medic. În SUA se menţine acestă tendinţă, dar în ţările din Europa de Vest revin în forţă naşterile naturale", spune ginecologul.

Cezariana este mai riscantă decât naşterea naturală. "Chiar dacă tipurile de anestezie sunt aceleaşi, cantitatea de substanţă anestezică este mai mare în cazul cezarienei şi efectele secundare pe măsură", subliniază medicul Ciprian Pop.

În plus, femeile care nasc natural se recuperează în câteva ore, iar cele care nasc prin cezariană mult mai greu. Şi lactaţia porneşte mai greu după cezariană. "La naşterea naturală, fătul trece treptat de la medial intrauterin la mediul extern şi elimină mai uşor lichidele din plămâni. Bebeluşii născuţi prin cezariană se pot confrunta cu probleme de respiraţie. De aceea, scorul maxim la cezariană e de 9", mai spune Ciprian Pop.

Ginecologul Florin Dorneanu are însă altă părere şi crede că femeilor ar trebui să li se respecte dreptul de a alege ceea ce vor. "Cezariana e o intervenţie sigură cu un potenţial redus de risc, nu mai este cum era pe vremuri", mai spune medicul, care militează însă pentru ca operaţia să fie făcută când mama intră în travaliu.

"Dacă e scos copilul aproape de 40 de săptămâni, nu mai e nicio diferenţă între naşterea pe cale naturală şi cea prin cezariană. Diferenţa apare atunci când copilul se naşte înainte de termnen, prin scoaterea lui bruscă în mediul extern, acesta ajunge să se adapteze mai greu", a mai spus doctorul. "La noi există o modă a cezarienelor, dacă nu ai născut prin cezariană, înseamnă că nu ai avut destui bani să dai la medic". CIPRIAN POP, medic ginecolog, Spitalul Elias din Bucureşti DIN ŢARĂ

1.600 de naşteri la clinici private din Timişoara

Georgeta Petrovici

Ofertele venite de la maternităţile din ţară sunt ceva mai accesibile decât ale celor din Bucucreşti. În Timişoara, spre exemplu, funcţionează două maternităţi private. Una din ele a fost deschisă în toamna anului 2009, iar cealaltă în ianuarie 2010, ambele însumând până în prezent un număr egal de naşteri, 800 fiecare.

Nu numai timişorencele vin să nască în privat, dar şi femei din judeţele apropiate, cum ar fi Arad, Caraş-Severin, Hunedoara sau Mehedinţi.

Între 900 şi 1.200 de euro, o naştere în vestul ţării

Mai concret, maternitatea Gynatal, deschisă în septembrie 2009 în cadrul Clinicii President, prima din oraşul de pe Bega, a asistat la naştere până în prezent fix 800 de femei. O naştere naturală costă aici 900 de euro, iar una prin cezariană 1.200 de euro.

La Spitalul Athena, deschis în ianuarie 2010, cu specific de obstetrică şi ginecologie, au născut tot 800 de femei, aproximativ 70% dintre ele optând pentru cezariană. Operaţia cezariană costă aici 1.500 de euro, în timp ce o naştere naturală este tarifată cu 1.100 de euro.

Maternitate nouă, la Braşov

Tot în ţară, la Braşov, funcţionează din luna martie anul acesta maternitatea "Regina Maria" din Campusul Medical Braşov. Aici, o naştere naturală e ceva mai ieftină decât în Bucureşti, respectiv 5.250 de lei, iar o cezariană ajunge la 6.090 de lei. În aceşti bani sunt incluse, printre altele, trei zile de cazare în rezervă dotată cu televizor LCD, aer condiţionat, asistenţa 24/24 prin folosirea butonului de "intercall", dar şi mesele mamei, analize pentru mamă şi copil, vaccinările micuţului şi trusoul lui (hăinuţe, pampers, creme, pudre, biberoane, suzete, lapte praf dacă este nevoie, folosite cât timp bebeluşul se află în maternitate).

Maternitatea din Braşov a fost inaugurată anul aceasta, pe 10 martie, iar până la sfârşitul lunii aprilie au născut aici 16 femei.