Estimările din presa americană arată că doar SUA au cheltuit sute de milioane de dolari în primele zile ale Operaţiunii "Zorii Odiseei", iar ofensiva anti-Gaddafi se anunţă una de durată.
Costurile intervenţiei Statelor Unite în Libia, care a intrat ieri în cea de-a şasea zi, îi îngrijorează deja pe oficialii de la Washington. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, democratul Carl Levin, a cerut Pentagonului o estimare oficială a costurilor campaniei din Libia, după ce presa americană a scris că, în primele 4-5 zile, s-ar fi cheltuit deja sute de milioane de dolari, scrie cotidianul "Washington Post".
Mai mult chiar, analiştii militari citaţi de Associated Press au avansat o sumă şi mai mare: peste 1 miliard de dolari. Potrivit acestora, de sâmbătă până marţi ar fi fost lansate peste 160 de rachete Tomahawk, în valoare de circa 1,5 milioane de dolari bucata, şi aproximativ 2.000 de bombe. La toate acestea se adaugă banii alocaţi intervenţiei cu avioanele de vânătoare, vasele de luptă şi submarinele din Marea Mediterană.
Costul iniţial al Operaţiunii "Zorii Odiseei" a fost estimat la maximum 800 de milioane de dolari, iar cheltuielile săptămânale - la cel mult 100 de milioane de dolari, spune Zack Cooper, de la Centrul pentru Evaluări Strategice şi Bugetare, un grup de reflecţie din Statele Unite. Însă numai bombardamentele din prima zi au costat Washingtonul peste 100 de milioane de dolari.
O problemă de timp
Deoarece nu se ştie deocamdată cât va dura campania anti- Gaddafi, este greu de anticipat valoarea notei de plată a SUA, care are un rol major în asigurarea unei zone de excludere aeriană în Libia. Există totuşi câteva repere. În perioada martie-iunie 1999, impunerea unei zone de excludere aeriană în fosta Iugoslavie a costat 1,8 miliarde de dolari.
De asemenea, pentru impunerea a două zone de interdicţie aeriană în vederea protejării civililor irakieni, în perioada 1992-2003, s-au cheltuit anual circa 700 de milioane de dolari.
Incertitudine la Londra şi la Paris
Nici britanicii nu ştiu, în prezent, câţi bani vor fi cheltuiţi din bugetul Ministerului Apărării pentru operaţiunile militare din Libia. Ministrul de finanţe, George Osborne, vorbeşte de zeci de milioane de lire sterline, dar nimic nu e sigur. "Adevăratul cost nu va fi ştiut decât după câteva luni de la sfârşitul operaţiunilor", notează "The Guardian".
În Franţa, jurnaliştii de la "Liberation" scriu că intervenţia în Libia ar consuma maximum 250 de milioane de euro anual. Din fericire pentru actualul guvern de la Paris, 66% dintre francezi se pronunţă în favoarea campaniei militare din statul nord-african şi doar 34% o dezaprobă, arată un sondaj IFOP, dat publicităţii miercuri.
Cât mai rezistă Gaddafi?
Regimul colonelului libian Muammar Gaddafi ar putea să se menţină la putere încă trei-patru luni, consideră fostul ambasador al Rusiei la Tripoli, Vladimir Ceamov, revenit miercuri seara la Moscova, după ce a fost demis de preşedintele Dmitri Medvedev. Fostul ambasador l-ar fi supărat pe liderul de la Kremlin, numindu-l "trădător", din cauză că Rusia nu şi-a exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca rezoluţia ce a autorizat intervenţia militară în Libia.
"I-am trimis preşedintelui o telegramă în care am subliniat că reprezint interesele Rusiei în Libia. Ţările noastre erau orientate spre o strânsă cooperare şi nu este în interesul Rusiei să pierzi un asemenea partener. Companiile ruseşti au încheiat contracte foarte avantajoase, în valoare de zeci de miliarde de euro, pe câţiva ani, pe care riscau să le piardă şi deja leau pierdut", a explicat Ceamov.
ORGANIZARE
Rebelii libieni vor avea propria armată
Rebelii libieni au început să formeze o armată naţională, care va fi condusă de generalul Khalifa Hafter, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al revoluţionarilor, colonelul Ahmed Omar Bani, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres. Bani nu a dorit să anunţe un termen-limită până la care va fi creată armata naţională, dar a subliniat că procesul de formare începe "de la zero".
La rândul său, coaliţia internaţională va primi întăriri. Parlamentul de la Ankara a aprobat, tot ieri, o moţiune care permite forţelor armate ale Turciei să acţioneze alături de aliaţii din NATO pentru a impune respectarea embargoului asupra armelor în Libia. Turcia va trimite patru fregate, un submarin şi o navă auxiliară. Comandantul forţelor navale, amiralul Ugur Yigit, a precizat, miercuri, că două nave turceşti se află deja în Libia.