LUX. Un scuter electric necesar deplasării costă peste 10.500 de lei, iar o mână falsă de ultimă generaţie - peste 15.000 de euro. Statul decontează o parte din bani, însă puţin şi cu întârzieri mari.
Pentru persoanele cu dizabilităţi, independenţa este o marfă care se cumpără. În ţările dezvoltate, softurile cu recunoaştere vocală, membrele bionice, duşurile cu spălare şi uscare, fotoliile electrice şi maşinile care se conduc prin comandă vocală sunt câteva dintre aparatele ce asigură independenţa.
În România, doar norocoşii au acces la unele sisteme ce le permit să se autogospodărească şi să se descurce fără ajutor.
Adaptarea maşinii
A vorbi despre accesul românilor cu dizabilităţi la aparatura de ultimă generaţie, în condiţiile în care pe stradă şi în instituţii nu există nici măcar rampe de acces pentru fotoliile rulante, pare un nonsens. Totuşi, sunt oameni care reuşesc să facă rost de bani pentru astfel de produse şi ONG-uri care luptă să-i ajute.
Francisc Simon, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), este una dintre persoanele cu dizabilităţi care conduce maşina deşi este imobilizat în scaun cu rotile.
Are un Opel Corsa cu cutie automată pe care l-a adaptat în aşa fel încât toate comenzile să se facă manual. Adaptarea l-a costat 800 de lei, însă cei ce vor modificări complexe plătesc peste 1.000 de euro. Opţiunile cele mai scumpe sunt cele care implică scoaterea scaunului şoferului, în aşa fel încât acesta să poată conduce din fotoliul rulant.
Maneta care accelerează şi frânează
Filip Ghiorghi este director de producţie la fundaţia Motivation şi adaptează fotolii rulante şi maşini pentru persoanele cu dizabilităţi.
Pentru cei care nu îşi pot folosi picioarele şi au maşină cu cutie de viteze automată, montează o manetă lângă schimbătorul de viteze, de la care se acţionează acceleraţia şi frâna. Această modificare costă 950 de lei.
Decontări întârziate
Multe dintre persoanele cu handicap nu-şi permit să viseze la maşini cu cutie de viteze automată pe care să le adapteze, iar tot ceea ce îşi doresc este un fotoliu rulant de bună calitate.
Francisc Simon de la ONPHR spune că "accesul românilor la produse de calitate este limitat pentru că preţurile sunt mari, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează nici măcar cazurile care, prin lege, beneficiază de gratuitate". Iar dacă decontează, o fac cu întârziere de peste un an.
Fundaţiile primeau donaţii, mai ales din Statele Unite, însă de la intrarea României în UE acestea au fost oprite. Preşedintele ONPHR spune că, din 2000 până în 2008, organizaţia a distribuit prin donaţii 25.000 de fotolii rulante din SUA şi Canada.
Cei ce-şi permit produse de calitate plătesc în jur de 6.000 de lei pentru un fotoliu rulant electric şi 10.500 de lei pentru un scuter electric.
Preţul pentru o mână bionică: 15.000 de euro
Ceva mai bine stăm la accesul la proteze şi orteze pentru membre, în ţară existând câteva firme care produc astfel de produse sau le adaptează pe cele aduse din străinătate.
Răzvan Mihăilescu, chinetoterapeut la Ortotech, companie furnizoare de produse şi servicii de tehnică ortopedică, spune că proteza de mână I-limb adusă din străinătate şi adaptată în România face parte din cea mai nouă generaţie de proteze.
Mâna I-limb permite prinderea oricărui tip de obiecte şi folosirea degetelor pentru diverse acţiuni, precum scrierea la computer ori mâncatul. Funcţionează cu ajutorul a doi electrozi conectaţi la musculatură, care captează semnalul muscular şi generează mişcarea dorită.
Mâna este mai uşoară decât cea normală şi poate fi personalizată, iar preţul ei porneşte de la 15.000 de euro, din care circa 900 de euro sunt decontaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
"Accesul românilor cu dizabilităţi la produse specifice de calitate este limitat pentru că preţurile sunt mari.", FRANCISC SIMON, preşedinte ONPHR