Cât cheltuiește Grecia pentru protecția față de incendii. Comparația cu alte țări din Europa are rezultate surprinzătoare.
Cât cheltuiește Grecia pentru protecția față de incendii. 34,1 miliarde de euro au fost alocate în total în 2021 de către țările UE pentru protecția față de incendii, o sumă în creștere cu 2,5% față de 2020, scrie Money Review.
Potrivit ultimelor date ale Eurostat, această sumă reprezintă în medie 0,5% din cheltuielile totale de la bugetele generale în blocul comunitar. Din 2001 încoace, procentul cheltuielilor pentru protecția împotriva incendiilor în UE a rămas aproximativ la același nivel, între 0,4 și 0,5%.
România și Lituania, pe primele locuri, Grecia pe 3
Cea mai mare pondere pentru apărarea împotriva incendiilor a fost alocată de România și Lituania, cu o pondere în cheltuielile totale de 0,7% în 2021.
Urmează Grecia, alături de Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Estonia și Luxemburg, unde 0,6% din cheltuielile publice generale au fost dedicate protecției împotriva incendiilor.
În Grecia, cheltuielile publice totale s-au ridicat la 104.368 milioane de euro în 2021, iar cheltuielile speciale pentru protecția împotriva incendiilor la 632 de milioane de euro.
Urmează Franța, Croația, Finlanda și Norvegia, care au cheltuit 0,5% pentru protecția față de incendii. De remarcat că Cipru se situează la un nivel relativ scăzut, alocând 0,3% din cheltuielile totale acestui scop. La polul opus se află Danemarca și Islanda cu 0,1% și, respectiv, 0,2% raportat la PIB.
Grecia, procent foarte mare raportat la PIB pentru incendii
Raportat la PIB, Grecia se numără printre țările care au dedicat cel mai mare procent pentru protecția împotriva incendiilor.
Concret, în 2021, a fost alocat 0,3% din PIB pentru apărarea împotriva incendiilor, la fel ca în Republica Cehă, Germania, Franța, Luxemburg, România, Finlanda și Norvegia. (De notat că cifrele Eurostat pentru Germania și Franța sunt provizorii).
La polul opus, cel mai mic procent din PIB pentru apărarea împotriva incendiilor - și anume 0,1% - a fost alocat de Cipru, Danemarca, Irlanda, Malta, Slovenia, Islanda și Elveția. Tot conform datelor Eurostat, în cei zece ani de dinainte de 2021, majoritatea țărilor UE și-au crescut cheltuielile în general, dar și cheltuielile speciale pentru protecția împotriva incendiilor.
În acest timp, cea mai mare creștere a serviciilor de protecție împotriva incendiilor a fost înregistrată în Luxemburg, cu o creștere de 387% a cheltuielilor totale. Dimpotrivă, în deceniul 2011-2021 trei țări au redus cheltuielile cu protecția împotriva incendiilor: Croația (-14%), Danemarca (-17%) și Cipru (-20%).
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)