Cât CHELTUIESC ROMÂNII pe CONSERVELE pentru IARNĂ

1% dintre români încep toamna pregătind murături şi conserve pentru iarnă, iar peste jumătate dintre gospodării investesc între 100 şi 300 lei în această activitate, în timp ce 26% cheltuie între 300 şi 500 lei. Informaţiile au fost obţinute în urma unui sondaj pe tema conservelor pregătite toamna în România, realizat de Unisol pe platforma online Ivox, în perioada 29 august – 14 septembrie 2014, pe un eşantion de 5.596 de respondenți, spune studiul Unisol

81% dintre români încep toamna pregătind murături şi conserve pentru iarnă, iar peste jumătate dintre gospodării investesc între 100 şi 300 lei în această activitate, în timp ce 26% cheltuie între 300 şi 500 lei. Informaţiile au fost obţinute în urma unui sondaj pe tema conservelor pregătite toamna în România, realizat de Unisol pe platforma online Ivox, în perioada 29 august – 14 septembrie 2014, pe un eşantion de 5.596 de respondenți.  

Pregătirea conservelor de iarnă - o tradiţie culinară autentic românească Conform studiului comandat de Unisol, printre cele mai populare conserve pregătite de români se numără castraveţii muraţi, preferaţi de peste 90% dintre acestia, dar şi zacusca (79%) şi gogoşarii în otet (74%), în timp ce ciupercile conservate şi pepenele murat sunt preparatele cel mai puţin întâlnite în cămările româneşti.

Prevăzători, românii încep procesul de pus conserve din timp, lunile august şi septembrie fiind preferate pentru pregătiri de 90% dintre respondenţi.

Pregătirea conservelor de iarnă este un obicei care se transmite din generaţie în generaţie, peste 43% dintre români folosind reţete moştenite de la părinţi şi bunici, în timp ce aproape 74% dintre români declară că părinţii lor obişnuiesc de asemenea să pregătească conserve pentru iarnă. 

Procesul de preparare a conservelor este pentru aproape jumătate dintre români o muncă de echipă, iar cei mai mulţi apelează la ajutorul părinţilor (63%) sau al partenerului de viaţă (24%). 

Moldova, Bucovina şi Oltenia sunt regiunile fruntaşe la pregătirea conservelor, 85% dintre locuitorii acestor zone declară că îşi pregătesc cămara pentru iarnă cu murături şi conserve, dar nici celelalte regiuni ale României nu stau mai rău: în Transilvania, Crişana şi Maramureş peste 82% dintre respondenţi au acest obicei, în timp ce în Dobrogea, în Banat şi în Muntenia procentul celor care prepară conserve scade sub 80%.

Îceea ce priveşte motivele pentru care românii pregătesc conserve pentru iarnă, 46% dintre români declară că fac asta pentru a se bucura de gustul legumelor şi iarna, iar 58% dintre respondenţi spun că murăturile şi conservele cumpărate din magazine nu sunt deloc la fel de bune ca acelea pregătite în casă.