Cât câştigă un contrabandist

Cât câştigă un contrabandist

Un contrabandist care introduce în România un camion de ţigări câştigă o jumatate de milion de euro, a declarat Gilda Lazăr, director corporate affair al JTI România, unul dintre cei trei mai producători de ţigarete din România.

Cea mai mare parte a ţigărilor de contrabandă care intră în ţară provin de la vecinii noştri moldoveni, ucrainei şi sârbi. Importurile ilegale din aceste ţări reprezintă 77% din totalul contrabandei de ţigarete, a afirmat Marian Marcu, managing partener Novel Research, firma care a realizat studiul privind contrabanda cu ţigarete, citat de Agerpres.

Potrivit lui, un pachet de ţigări din patru cumpărat pe teritoriul României este contrafăcut.

Marian Marcu a precizat că ţigarile din Moldova ocupă aproape jumătate de ţară, în special partea de Nord, Sud, Sud-Est şi Centru.

În ultima perioadă, a crescut contrabanda şi din cauza majorării TVA de la 19% la 24%, decizie luată de la 1 iulie, odată cu scăderea salariilor bugetarilor cu 25%.

Cu cât a scăzut vânzarea de ţigări legale

"Din cauza contrabandei multe magazine s-au închis şi multe persoane şi-au pierdut locul de muncă, iar nouă ne-au scăzut vânzările. Acum doi ani vindeam 8 miliarde de ţigări pe piaţa locală, iar astăzi numai 5 miliarde", a precizat Neil Coupland, general manager JTI România.

Potrivit studiului Novel Research, ţigările din Republica Moldova reprezentau 31,5% din ţigările de contrabandă consumate de români, iar cele din Ucraina 24%, Serbia 21,7%, Duty Free 10,9%.

Ne puteți urmări și pe Google News