Agricultorii şi producătorii de alimente câştigă mai puţin decât în urmă cu 20 de ani, în timp ce lanţurile de distribuţie acumulează beneficii tot mai mari, arată un raport internaţional dat publicităţii, în această dimineaţă, de organizaţia ne-guvernamentală OXFAM.
Raportul, citat de RRA, denunţă presiunile continue la care sunt supuşi producătorii pentru a-şi reduce costurile şi a păstra, în acelaşi timp, calitatea produselor la nivelul cerut de marile lanţuri de distribuţie, devenite gardianul comerţului alimentar mondial.
Potrivit calculelor ONG-ului, principalii 8 distribuitori au avut vânzări cumulate de 1000 de miliarde de dolari în 2016 şi beneficii de 22 de miliarde, din care 15 miliarde au revenit, prin intermediul dividendelor, acţionarilor acestora, în loc să fie reinvestiţi în furnizori.
Raportul pledează pentru o repartiţie mai echitabilă a câştigurilor, inclusiv pentru fixarea unui preţ minim de către autorităţi pentru produsele agricole de bază.