Cât au câştigat cele mai mari bănci de la noi în primele trei luni

Profitul net cumulat realizat grupul Banca Comercială Română (care deţine cea mai mare bancă locală) şi BRD SocGen, a doua bancă din sistem ca marime, a fost de aproximativ 200 de milioane de lei în primul trimestru, potrivit datelor prezentate de cele două bănci.

Astfel, BRD a obţinut în primul trimestru un profit net de 122 milioane de lei potrivit standardelor locale de contabilitate, în scădere cu 38,6 % faţă de câştigul de 199 milioane de lei din aceeaşi perioadă din 2010.

În acelaşi timp, grupul Banca Comercială Română a obţinut în primele trei luni ale anului un profit net de 76 milioane de lei potrivit stadardelor internaţionale de contabilitate, în scădere cu 68,7% faţă de câştigul din primul trimestru al lui 2010,.

În primul trimestru, băncile au fost preocupate în special de administrarea portofoliului existent de credite şi mai puţin pe acordarea de credite noi.

Creditele restante - principala preocupare. Cele noi mai aşteaptă

Activitatea de creditare a celor două bănci a fost redusă, în fiecare dintre cazuri nivelul creditelor la sold scăzând în primele trei luni raportat la aceeaşi perioada a anului 2010, ceea ce înseamnă că împrumuturile oferite în ultimul an nu au acoperit rambursările de credite ale clienţilor.

Astfel, BRD a înregistrat o scădere anuală cu 1% a soldului de credite la finele primelor trei luni, până la 32,4 miliarde de lei.

BCR a înregistrat la rândul său o scădere anuală a a soldului de credite cu 2,3%, până 47,48 miliarde de lei. Activele băncii s-au diminuat cu 2% în raport cu finele anului trecut, până la 69,95 miliarde lei.

În primele trei luni, băncile s-au concentrat de administrarea portofoliului de credite existent, şi pe reducerea costului cu riscul. BCR a raportat o creştere anuală a costului cu riscul cu 0,2%. "Ritmul formării creditelor neperformante a încetinit în primul trimestru din 2011 comparativ cu primul trimestru din 2010, dar se menţine la un nivel ridicat şi nu este de aşteptat o scădere semnificativă pe termen scurt", scrie în comunicatul BCR.

BRD a reuşit în primele trei luni ale anului să scadă costul riscului cu 40% faţă de ultimul trimestru şi cu 10% faţă de nivelul din primul trimestru din 2010.

Potrivit lui Guy Poupet, preşeditnele BRD SocGen, "primele trei luni ale anului nu au adus revirimentul aşteptat de piaţă, diferenţa faţă ultima parte a anului fiind nesemnificativă. Activitatea economică suferă în continuare, înfluenţând cererea de servicii bancare."

Depozitele atrase de cele două bănci au scăzut de asemenea în primul trimestru. BRD a înregistrat o scădere anuală de 5% a nivelului depozitelor, până la 29 miliarde de lei. Totodată, depozitele BCR au înregistat o scădere cu circa 2,9%, până la circa 36,21 miliarde de lei.