Maghiarii încearcă să determine PDL să renunţe la ideea de a modifica legile electorale
UDMR negociază dur cu PDL schimbarea legilor electorale. Cum maghiarii nu sunt avantajaţi nici de trecerea la votul uninominal pur şi nu sunt încântaţi nici de planul reoganizării teritoriale, aceştia încearcă să determine PDL să renunţe la aceste proiecte apelând la propriile metode.
Astfel, în şedinţa de ieri a coaliţiei, UDMR a avertizat PDL că nu mai garantează controlul asupra propriilor parlamentari la votarea unor proiecte de lege ale coaliţiei de guvernare.
Mai mult, maghiarii au condiţionat prezenţa la vot de mobilizarea PDL pentru a sprijini proiectele Uniunii. Acestor ameninţări li se adaugă şi propunerea legislativă a UDMR de reducere a atribuţiilor ANI.
Potrivit unor surse udemeriste, activitatea mai multor senatori şi deputaţi UDMR la nivelul unor fundaţii, reviste sau ONG-uri a fost deja luată la puricat de către inspectorii ANI, situaţie care a fost interpretată de conducerea UDMR ca o presiune politică nedorită.
În replică, UDMR prin deputatul Marton Arpad, pretinde necesitatea unei "clarificări" a atribuţiilor acestor instituţii care ar genera, potrivit iniţiatorului, "pierderi de timp şi de bani".
Fundaţiile maghiare, verificate la integritate
Conform unor surse din coaliţie, problema ANI nu a fost abordată clar în şedinţa de ieri, dar PDL s-a arătat dispus să susţină prezervarea actualului sistem de vot, dacă UDMR ar da dovadă de aceeaşi disponibilitate pentru atenuarea tensiunilor, aluzie la modificările propuse la legea ANI.
"Aşa cum nici la celelalte grupuri, partidul nu pune pumnul în gura niciunui deputat, la noi şi mai puţin se pune o astfel de problemă şi nici nu am putea accepta o asemenea soluţie, ca doar cu acordul formaţiunii politice să ai dreptul să faci iniţiative legislative", a spus, după şedinţă, udemeristul Kelemen Hunor.
Cât despre modificarea sistemului de vot, el a spus că problema va fi rezolvată, una dintre variante fiind chiar păstrarea actualului sistem în lipsa unui acord cu PDL pe varianta uninominalului pur. Citiţi şi:
- Emil Boc: Până pe 15 noiembrie trebuie tranşat subiectul reorganizării
- PDL, avertizat de UDMR: Aveţi mai mult de pierdut cu uninominalul pur şi cu rescrierea colegiilor
- O dorinţă numită reorganizarea judeţelor. Pe cine ajută şi pe cine nu urzeala partidelor?