Castelul Bran are zilele numărate

Turiştii mai pot vizita Castelul Bran în formula consacrată numai până pe 18 mai, când acesta va fi predat arhiducelui Dominic de Habsburg.

În acest interval, muzeul va fi deschis patru ore pe zi, de miercuri până vineri (12.00-16.00) şi în weekend, între 9.00 şi 16.00, potrivit site-ului oficial. În prezent se desfăşoară deja procesul de mutare a mobilierului, care va fi depozitat în clădirea vămii Bran. Reprezentanţii unor asociaţii de istorici şi ghizi susţin că noii proprietari au depus deja nişte acte la autorităţile locale, prin care cer aprobarea să amenajeze în incinta castelului un bar şi o discotecă. Familia Habsburgilor a câştigat în instanţă retrocedarea castelului în 2006 şi, potrivit acordului semnat la acea dată de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, şi de Dominic de Habsburg, domeniul Bran şi-a menţinut statutul de muzeu încă trei ani.

Agenţii de turism susţin că, odată cu scoaterea castelului din circuitul turistic, unii turoperatori străini ameninţă că vor scoate România din ofertele lor. „Am discutat cu ministerul turismului şi căutăm încă o modalitate pentru ca Branul să rămână un obiectiv turistic”, afirmă Mircea Vladu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de turism (ANAT). Cu sau fără Bran, românii vor să meargă în vacanţe deşi e criză, susţin agenţii. Datele ANAT arată că s-au comercializat până acum peste 10.000 de pachete pentru turismul intern, prin programul de înscrieri timpurii lansat la începutul anului. Cea mai căutată regiune a fost litoralul, respectiv staţiunea Mamaia, care a înregistrat peste 50% din cereri.