Pagode, biserici ruseşti, catedrale franceze, dragoni şi alte mii de figurine sculptate în gheaţă şi scăldate în cascade de lumini pe timpul nopţii fac deliciul a sute de mii de vizitatori care vin în această perioadă la Harbin, capitala fostei Manciurii, la Festivalul „Lumea de zăpadă şi gheaţă din Harbin“ („Harbin Ice and Snow Big World“).
Temperaturile foarte scăzute din regiune, care ajung şi la minus 20 de grade C, permit organizatorilor să ţină deschise porţile festivalului timp de o lună. Deşi vizitatorii trebuie să plătească un preţ piperat, de 14 euro, pentru a putea vedea sculpturile, numărul lor este în fiecare an de aproximativ 800.000, dintre care majoritatea sunt chinezi. „Vin la noi însă şi sud-coreeni, japonezi, thailandezi. Cei din Asia de Sud-Est sunt fascinaţi de zăpadă şi gheaţă“, spune Liu Ruiqiang, directorul festivalului. „Şi alte oraşe din nordul Chinei organizează astfel de festivaluri, însă nu se bucură de aceeaşi poziţionare geografică la fel ca a noastră“, a explicat el succesul evenimentului din Harbin. Artiştii îşi procură materia primă din râul învecinat, Songhua.
Festivalul a fost lansat în Harbin, oraşul botezat la începutul secolului trecut „Parisul Orientului“, în anii ’60 însă şi-a luat cu adevărat avânt recent, odată cu reformele economice şi implicarea oraşului în proiecte de modernizare.
Festivalul din acest an expune pentru prima dată şi replici la scară reală ale unor produse comerciale precum maşini sau sticle uriaşe de Coca-Cola, tocmai pentru a încerca să-şi suplimenteze câştigurile.