După ce „Scânteia” publica, pe în 27 ianuarie 1973, telegrama de felicitare adresată de la cancelarul RFG, Willy Brandt, lui Nicolae Ceauşescu, care împlinise cu o zi înainte 55 de ani, la 30 iunie 1973 se încheia vizita de patru zile în Republica Federală Germania a președintelui Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.
Ceauşescu spera să stabilească o relaţie personală, amicală, cu cancelarul Brandt, scrie în memoriile sale Erwin Winkler, ambasadorul Republicii Federale Germane la Bucureşti în anii '70.
„Conducătorul român spera să-şi dezvolte în această călătorie în Germania o relaţie la fel de strânsă şi prietenoasă cu Willy Brandt ca aceea care rezultase, după părerea lui, în urma întâlnirii lui Brejnev cu Brandt în Crimeea”.
La palatul Augustusburg din Brühl, preşedintele Heinemann şi soţia au oferit dineul de gală.
Citește și Apelul lui Ilie Năstase pentru eliberarea lui Valentin Ceaușescu
Ambasadorul Wicker a consemnat că mezinul Nicu, care-şi însoţea părinţii în Germania Federală, a primit de la preşedintele Heinemann un casetofon.
„Când preşedintele Heinemann l-a întrebat dacă mai are cumva vreunul acasă, el a răspuns scurt: DA! Elena a sărit şi l-a completat că unul aşa frumos nu are”.
De altfel, tot timpul Elena Ceauşescu a fost cu ochii pe Nicu. „Dacă se despărţeau unul de altul câteva clipe, ea se ducea îndată la el, se interesa cum se simte, îl mângâia pe păr şi îl strângea la piept”.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric