Casele vechi, transformate în restaurante de lux

Vilele somptuoase, cu arhitectura specifică perioadei interbelice, amplasate în zone precum Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Calea Moşilor, Piaţa Victoriei, Dorobanţi, Primăverii sau Bd. Kisseleff, sunt cele mai căutate proprietăţi pentru amenajarea restaurantelor, susţin reprezentanţii companiei Eurometropola.

Aceştia mai spun că se cauta vile cu expunere bună, care să dispună şi de o curte spaţioasă, care să poată şi amenajată terasa pe perioada verii.

Tot pentru deschiderea unui restaurant mai au căutare şi primele niveluri ale clădirilor de birouri cu peste 5.000 metri pătraţi închiriabili, astfel încât cei din clădire să fie clienţii restaurantului.

Zona în care este amplasat imobilul nu este un criteriu prioritar pentru clienţi, pentru că fiecare zonă are clientela ei.

Clienţii sunt atraşi mai ales de specificul restaurantului, de servicii şi de preţurile pe care le practică.

“Vilele pretabile pentru amenjarea unui restaurant se închiriază cu 20-25 euro/mp, iar spaţiile de la parterul office-building-urilor, cu 30- 40 euro/mp. Pentru acestea din urmă, chiriaşul care doreşte să înfiinţeze un restaurant, trebuie să obţina acceptul celorlalţi locatari pentru a desfăşura această activitate “, susţin reprezentanţii Eurometropola.

Chiriaşul, responsabil cu întreţinerea clădirii

Sunt însă şi proprietari care refuză amenajarea unui restaurant într-o casă dacă aceasta a avut până acum destinaţie strict rezidenţială.

“De cele mai multe ori, aceştia invocă uzura casei - o concepţie greşită, pentru că aproximativ acelaşi grad de uzură există şi dacă vila se transformă în rezidenţă. De asemenea, în contractul de închiriere care se semnează între proprietar şi chiriaş exista o clauză în care se specifică obligaţia chiriaşului de a-i preda proprietarului imobilul în aceeaşi stare în care a fost preluat “, au mai spus reprezentanţii companiei imobiliare.

Contract de închiriere pe 10 ani

Pentru proprietarii de vile, amenajarea unui restaurant în interiorul casei este o variantă mult mai avantajoasă, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca durată a contractului de închiriere, care poate fi şi de până la 10 ani.   Multe dintre aceste vile construite în urmă cu mai bine de 70 de ani au fost deja renovate şi modernizate de către proprietarii care au întrevăzut în acestea o oportunitate de afacere.

Modernizare de 1.000 de euro mp

Modernizarea şi consolidarea unei astfel de vile, inclusiv intervenţia asupra structurii de rezistenţă, poate costa chiar şi peste 1.000 de euro/mp construit.

Oraşe precum Milano, Roma sau Napoli au deja o tradiţie în astfel de restaurante numai că deosebirile majore sunt la nivel de costuri. Închirierea unui astfel de spaţiu în Roma, pe una dintre cele mai populate artere ajunge până la 6.800 euro pe mp /an, iar in Milano, la 6.400 euro pe mp/an.