Casele din lemn, noua modă bănăţeană

De două ori mai ieftine şi mai rapid construite, noile locuinţe sunt pe placul tinerilor.

Tot mai mulţi timişoreni aleg să-şi construiască din lemn casa visurilor, pentru că e mai ieftină decât una din cărămidă, şi, în plus, e gata în timp-record. În maximum patru luni, o astfel de casă este gata, cu tot cu finisaje, pentru un preţ mediu de până la 500 de euro metrul pătrat, în timp ce o casă tradiţională implică un cost aproape dublu.

Un asemenea imobil poate fi construit atât la faţa locului, cât şi în ateliere, pentru a fi ulterior transportat în zona unde va fi amplasat. La Timişoara, preţul mediu pentru un metru pătrat la o casă din caramidă este de 1.000 de euro. Pentru una cu o suprafaţă din 150 de metri pătraţi, un proprietar plăteşte 150.000 de euro. O casă din lemn cu aceeaşi suprafaţă costă, în schimb, la jumătate, adică numai 75.000 de euro. Locuinţele, aproape tradiţionale Noile case din lemn par identice cu cele tradiţionale: peste construcţia de lemn se pune polistiren care se tencuieşte, iar casa se vopseşte. Potrivit lui Virgil Rotaru, coordonatorul Platformei Româneşti pentru Tehnologie în Construcţii, casele din lemn au avantaje de ordin estetic şi funcţional care se regăsesc în explicaţiile celor care decid să renunţe la „avantajul“ de-a locui într-o casă „făcută să reziste 200-300 de ani“.

„Pentru aceştia, supleţea construcţiei şi posibilitatea remodelării interioarelor, alături de uşurinţa cu care se pot face modificări constructive ulterioare reprezintă avantaje demne de considerat, chiar dacă locuinţa lor este proiectată să reziste «numai» 80-100 de ani“, susţine Rotaru. În prezent nu există însă o cuantificare oficială a numărului de case din lemn din zonă.   Schimbare de mentalitate Categoria de clienţi care preferă astfel de case este formată, de regulă, din tineri cu studii superioare. Cei care au ales să se mute în case din lemn se declară încântaţi. „Am locuit până anul trecut într-un imobil vechi de peste 100 de ani, şi am simţit nevoia unei schimbări. Casa din lemn am făcut-o ieftin şi repede, deja am prins şi iarnă, şi vară în casa nouă şi e incredibil de răcoroasă vara şi călduroasă iarna. Nu e o poveste faptul că lemnul izolează perfect“, spune timişoreanul Marcel I. Arhitectul Mirel Drăgan a avut deja numeroase comenzi pentru case din lemn şi crede că, cel puţin în această direcţie, românii trebuie să-şi înfrângă ideile preconcepute.

„Toate casele coloniale din SUA sunt din lemn. Sunt foarte rentabile din punct de vedere termic. Iar în ceea ce priveşte arhitectura lor, materialul se pretează la orice abordare, nu trebuie neapărat construită o casă clasică, cu şarpanta în două ape, se pot face case terasate, oricât de moderne“, susţine arhitectul. În rândul specialiştilor, casele din lemn sunt considerate case „pasive“, pentru că nu au inerţie termică, spre deosebire de cele ce folosesc cărămida. În consecinţă, energia folosită pentru încălzirea caselor din lemn este mult mai mică, iar eficienţa aparatelor de încălzit sau răcit devine deosebit de bună. AVANTAJE Clienţii economisesc timp şi bani folosind lemnul > reducerea cu 60%-80% a costurilor pentru fundaţii, ceea ce în situaţia unor soluri dificile (friabile, nisipoase etc.) se poate materializa în reduceri ale costurilor totale ale locuinţei cu 20%-25% > reducerea timpului necesar construcţiei şi, implicit, a costului manoperei > reducerea costurilor de întreţinere şi reparaţii > reducerea substanţială a costurilor pentru climatizare, casele din lemn sunt călduroase iarna şi răcoroase vara prin natura lor, lemnul fiind un foarte bun izolator termic > sunt uşor de montat în zonele în care sunt greu de realizat locuinţe clasice, iar la nevoie se pot remonta pe alt amplasament > sunt flexibile, rezistă la cutremure şi furtuni puternice