Case pentru Pitici. De ce tot mai mulți oameni aleg să trăiască în mini-case

Într-o țară în care venitul mediu net este în jur de 3000 lei și în care chiria a ajuns la o medie de 2000 de lei, din ce în ce mai mulți oameni caută alternative prin care să reducă costurile. Așa au apărut mini-casele, un trend revoluționar în arta de a locui.

Decizia de locui într-o mini-casă se poate descrie ca o mișcare socială. "Muncim din greu pentru a ne permite case mai mari decât ne trebuie. Continuăm să lucrăm, astfel încât să ne putem umple casele cu mai multe lucruri ... este posibil să nu avem nevoie de ele, dar oricum să cumpărăm", spun mulți oameni.

Odată ce conștientizează acest lucru, mulți oameni aleg să reducă dimensiunea spațiului în care locuiesc, să simplifice și să trăiască cu mai puțin. Ei îmbrățișează o nouă filozofie de viață și libertatea care însoțește stilul de viață într-o mini-casă. 

Cât de mare (sau, mai degrabă, cât de mică) este o mini-casă?

Dacă ne raportam la o locuință pentru o familie într-un bloc din România, suprafața utilă a acesteia ajunge la aproximativ 70-80 de metri pătrați. Cam cât un apartament cu 2-3 camere în București. În cazul mini-caselor însă, vorbim de o amprentă la sol de 15 metri pătrați, deci de 5 ori mai mică. 

Aceste case pot fi închiriate sau cumpărate. Puteți alege o mini-casă pe roți sau să optați ca micul dvs. cămin să fie pus pe o fundație. Majoritatea mini-caselor sunt structuri independente - unele sunt parcate pe un teren comun cu alte clădiri sau cu o casă mai mare, altele sunt parcate pe propriul lot. 

În ceea ce privește proiectarea unei astfel de locuință, designerii de la RewireID spun că subiectul principal trebuie să fie eficientizarea maximă a spațiului astfel încât să comprime toate funcțiunile găsite într-o casă normală într-o suprafață comparabilă cu cea a unui dormitor. 

Unele mini-case sunt construite chiar de proprietar, în timp ce altele sunt achiziționate, adaptate din containere sau construite pe remorci. Acestea au toate formele și dimensiunile, dar toate permit o viață simplă într-un spațiu mai mic, mai eficient.