Achiziţii de criză: Case pentru groparii "de noapte"

Pe motiv că trebuie să facă înhumări nocturne, mai-marii Administraţiei Cimitirelor vor să le ofere groparilor bucureșteni locuinţe de serviciu printre morminte. Argumentele aduse de edili în sprijinul achiziţiei "de criză" sunt respinse însă de liderii religioşi.

Nu mai puţin de 16 containere moderne de locuit, dotate cu paturi, scaune, duşuri şi aer condiţionat, în valoare totală de peste 85.000 de euro, ar urma să fie instalate în cimitirele Capitalei.

Motivul invocat de Administraţia Cimitirelor pentru "achiziţia de criză": obligaţia de a le asigura groparilor "condiţii minime de securitate şi sănătate", atâta vreme cât aceştia ar fi obligaţi să rămână în cimitir şi după căderea nopţii pentru a participa la funeraliile romilor şi musulmanilor.

"Decedaţii de etnie romă şi cei aparţinând cultului musulman sunt înhumaţi după asfinţitul soarelui (în perioada de vară, după ora 21.00), ceea ce presupune asi gurarea de către Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a prestaţiei de înhumare, cu personal specializat, peste programul normal de lucru (ora 16.30)", se precizează în documentul remis EVZ de reprezentanţii instituţiei subordonate primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu.

Argumentele mai-marilor de la Cimitire nu doar că nu i-au satisfăcut, dar au stârnit revolta liderilor religioşi şi a reprezentanţilor celor două etnii, pentru care înhumările după lăsarea întunericului sunt de neacceptat.

"Morţii se îngroapă înainte de apus"

"În religia noastră, mortul se îngroapă în ziua în care a decedat, obligatoriu până la asfinţit. Dacă un musulman moare seara, se aşteaptă până a doua zi tocmai pentru a fi înhumat înainte de asfinţit. Nu ştiu ce cunosc reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor, dar, la noi, nu se practică înmormântările după apusul soarelui", a explicat Murat Iusuf, liderul religios al musulmanilor din România.

Opinia acestuia a fost întărită şi de liderul spiritual al musulmanilor din Capitală, Osman Aziz: "Nu am asistat până acum la nicio înmormântare după apusul soarelui. Înmormântările se fac până la apus".

Cât despre reprezentanţii asociaţilor romilor, aceştia au respins vehement ideea de a-şi în gropa morţii pe întuneric: "E inadmisibil! E drept că ne îngropăm morţii cu alai, cu lăutari, dar în niciun caz nu facem asta noaptea. În primul rând că romii se tem să şi calce noaptea prin cimitir. În al doilea rând, majoritatea romilor sunt ortodocşi. Or, ortodocşii nu-şi îngroapă morţii noaptea", au explicat aceştia.

ALTE ACHIZIŢII DE CRIZĂ

Hârtie igienică, fină şi colorată

Locuinţele de serviciu nu reprezintă singura achiziţie urgentă pe care Administraţia Cimitirelor vrea să o "parafeze". La fel de stringentă e şi cumpărarea a 10.440 de săpunuri Protex şi a 20.000 "de bucăţi de hârtie igienică dublu-stratificată, fină şi color".

Potrivit anunţurilor de intenţie, mai-marii administraţiei sunt dispuşi să cheltuiască 2,31 de lei pentru un săpun şi 0,68 de lei pentru o hârtie igienică.

Dacă sunt de acord cu achiziţia săpunului Protex - pe motiv că e singurul produs antibacterian de pe piaţă - oficialii municipalităţii nu văd de ce groparii au neapărată nevoie de hârtie igienică "fină şi color".