Cascheta şi fluierul au salvat traficul

Ploaia şi începutul şcolii n-au mai creat blocaje pe şosele. Motivele: poliţiştii din intersecţii şi şoferii care şi-au lăsat maşinile acasă.

Apocalipsa prevăzută în trafic pentru 15 septembrie - începerea şcolii, revenirea din concedii şi ploaia - n-a mai avut loc ieri, luând prin surprindere deopotrivă organele postate în intersecţii şi pe şoferii care le-au traversat fără prea multe bătăi de cap.

Intersecţia Bulevardului Aerogării cu DN 1, care poate câştiga lejer titlul de cea mai aglomerată din Bucureşti, nu mai era sufocată de maşini şi claxoane ieri, la orele amiezii. „Nu s-a blocat nici măcar o dată“, spune agentul-şef Florin Pasăre şi ridică din umeri când încearcă să explice „fenomenul“. „Răspunsul nu ni-l putem da nici noi“.

Se poate însă ca răspunsul să se afle şi în ajutorul agentului-şef, poliţistul comunitar Florin Alexe, aflat în a treia misiune de dirijat traficul. „Ne vine rândul o dată la 10 zile să dirijăm intersecţia. Am învăţat semnele pe care trebuie să le fac pentru a dirija traficul şi mă descurc destul de bine. Nu m-a lovit nicio maşină până acum“, spune Alexe, aprobat din ochi de şef: „E bine că sunt şi ei, ne ajută, în felul acesta suntem mai vizibili în trafic“, spune agentul-şef Pasăre. Oficialii Brigăzii de Poliţie Rutieră dau ca principal motiv al inexistenţei blocajelor în intersecţii mărirea cu 30% a numărului poliţiştilor din acestea, prin cooptarea în echipă a poliţiştilor comunitari.

Mai multe autobuze şi rame de metrou

O altă explicaţie a aglomeraţiei moderate ar fi şi suplimentarea parcului auto de către Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) cu 100 de autobuze, 30 de tramvaie şi 32 de troleibuze. Pentru începerea noului an şcolar, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut conducerii RATB să identifice liniile care au cerere mare de călători şi care sunt în zonele şcolilor şi liceelor şi să introducă curse suplimentare.

Tot de ieri s-a suplimentat şi numărul trenurilor Metrorex. Pe magistralele 1 şi 3 vor circula 18 trenuri şi încă două suplimentare, pe magistrala 2 - 26 de trenuri şi au fost introduse alte două, iar pe magistrala 4 circulă patru trenuri. Reprezentanţii Metrorex spun că numărul călătorilor transportaţi a crescut în ultimii ani cu aproximativ 50%. Înmulţirea traficului de călători se menţine şi în acest an, până la ora actuală înregistrându-se o creştere medie de aproximativ 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Una peste alta, însă, ieri s-a circulat relativ bine în oraş, date fiind premisele care ar fi sprijinit contrariul: şantierele neterminate, ploaia şi revenirea la lucru şi la şcoală a întregii populaţii. Speriaţi de perspectiva cozilor kilometrice, însă, mulţi şoferi şi-au mai lăsat maşinile acasă şi au luat metroul sau mijloacele RATB.