"Căsătoriţi" de personaje istorice

Zeci de cupluri din Alba Iulia au fost căsătorite pentru o zi de către un principe renascentist din secolul al XVI-lea şi de primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican. Cele două personaje au fost interpretate de muzeografi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, care au vrut să facă o surpriză tinerilor îndrăgostiţi, dar şi să promoveze instituţia muzeală în afara zidurilor acesteia.

În seara de Valentine's Day, timp de trei ore, între orele 18.00 şi 21.00, ei s-au aflat în Alba Mall, unde au scris certificate de căsătorie pentru o zi, i-au pus pe tineri să îşi facă declaraţii de dragoste şi i-au "căsătorit" pentru o zi după un ceremonial bine pus la punct. Principele renascentist a fost interpretat de muzeograful Tudor Roşu, iar primarul de purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu. "Primarul" a spus că a "căsătorit" peste 40 de cupluri. Unele dintre ele erau căsătorite "cu acte în regulă", însă au dorit să îşi reînnoiască jurămintele. Din acest punct de vedere, cel mai tare l-a impresionat un cuplu căsătorit de peste 25 de ani, care a venit cu copiii să asiste la "recăsătorirea" părinţilor.

"Acest gen de acţiune a fost o premieră pentru Alba Iulia, iar perechile au primit-o foarte bine. A fost şi pentru noi o acţiune de promovare a muzeului şi vom mai avea şi alte astfel de acţiuni în care să ieşim şi în exterior cu proiectul nostru <<istoria></istoria>>. Am mai fost, de exemplu, la Blaj, unde am acordat nişte premii unor copii şi vom mai ieşi ori de câte ori ni se cere ajutorul", a declarat "primarul" Liviu Zgârciu.

Acesta a precizat că cea mai amplă acţiune pentru acest an este programată pe 14 mai, când va fi "Noaptea Muzeelor", când toate costumele vor fi prezentate publicului. Reprezentanţii muzeului vor fi nevoiţi chiar să mai închirieze costume, deoarece mai mulţi voluntari au anunţat deja că vor să se implice, după ce acţiunea similară de anul trecut, realizată atunci cu costume închiriate, s-a dovedit a fi un real succes. Costumele au fost confecţionate anul trecut, în toamnă, după ce reprezentanţii muzeului au scris un proiect care a obţinut finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.