Căsătoria este medicamentul ideal după o operaţie pe cord

Persoanele căsătorite au de două ori mai multe şanse să trăiască încă 15 ani după o operaţie de bypass coronarian decât cei singuri.

Cei care au o viaţă de cuplu şi un partener constant, conform ultimelor studii, trăiesc mai multă vreme în urma unei operaţii de bypass coronarian. În ultimii ani, o serie de cercetări au adus dovezi că există chiar mai multe beneficii, legate de starea de sănătate, pentru cei căsătoriţi: scăderea probabilităţii de a suferii de cancer de colon, reducerea durerii pentru pacienţii cu poliatrită reumatoidă. În cuplu, unul îi aduce aminte celuilalt când să ia pastilele Studiu efecutat de către profesorul de psihologie Harry T. Reis, de la Universitatea din Rochester, pe 255 de cupluri, dar şi persoane singure, a scos în evidenţă o diferenţă mare între modul în care se recuperează pacienţii căsătoriţi după operaţia pe inimă, faţă de ceilalţi.

"Mariajul îţi dă un scop pentru care să îţi doreşti să trăieşti. Sentimentul că ai un motiv pentru care să trăieşti este o parte importantă pentru recuperarea după orice fel de operaţie. Avantajul nu este doar de ordin psihologic, într-un cuplu, cel mai probabil, au grijă să îşi aducă aminte unul celuilalt să îşi ia pastilele la timp. Au o alimentaţie mai sănătoasă. Pe cealaltă parte, cei necăsătoriţi trăiesc singuri şi sunt poate mai delăsători, în special dacă ajung la 60-70 de ani să locuiască singuri", a declarat psihologul Harry T. Reis, pentru usnews.com.

Căsniciile nefericite sunt la fel de dăunătoare sănătăţii ca viaţa de burlac Statisticile rezultate în urma cercetării spun că 61% dintre cei căsătoriţi au trăit încă cel puţin 15 ani după o operaţie de bypass coronarian, în schimb dintre cei singuri doar 30% au atins această performanţă. Cu toate astea există şi o excepţie: căsniciile nefericite. În cazul celor care au o căsnicie nefericită şi suferă o astfel de operaţie, probabilitatea să supravieţuiască mai mult de 15 ani este la fel de redusă ca în situaţia celor singuri.