Casa Scânteii, actuala Casă a Presei Libere, incubatorul presei comuniste | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Casa Scânteii, actuala Casă a Presei Libere, incubatorul presei comuniste | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Ieri, pe 3 Mai, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Libertății Presei, implicit a presei românești. Care entitate la noi este din ce în ce mai divizată și mai partizană.

Puțini își mai aduc aminte că, din cel puțin un punct de vedere, imediat după Revoluție, majoritatea publicațiilor aveau un numitor comun și anume, același adăpost: actuala Casă a Presei Libere, fostă Casă a Scânteii.

Până nu demult, în interiorul construcției de tip stalinist, funcționau 90% din publicațiile și editurile naționale ale României. Astăzi, clădirea ce figurează în inventarul RAPPS este în proporție de peste 75% nelocuită.

Clădirea a deținut recordul de cea mai înaltă structură din oraș între anii 1956 și 2007. Ea a fost concepută inițial sub denumirea de Complexul Casa Scânteii, fiind ridicată în cinci ani, între 1952 și 1957, la o scara de ¼ după modelul Universității Lomonosov din Moscova. Construcția era destinată publicării presei de stat și în special a ziarului Scînteia, „organ” al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Antena de pe această clădire a susținut pentru o vreme, începând din 1956, emițătorul Televiziunii Române. Aici își desfășurau activitatea și celelalte cotidiane naționale din timpul comunismului: România liberă, Scânteia Tineretulului, dar și săptămânalul Flacăra sau agenția de presă comunistă Agerpres, precum și o multitudine de alte publicații de mai mică mărime.

Ne puteți urmări și pe Google News

După anul 1989, Casa Scânteii a devenit cunoscută sub denumirea de Casa Presei Libere. În ea au funcționat, până la mijlocul anilor 2000, principalele cotidiane ale țării precum: România liberă, Evenimentul zilei, Jurnalul Național, Adevărul, Gardianul sau Cotidianul. În prezent, clădirea mai găzduiește, dintre mijloace media importante, doar televiziunea RTV și agenția de presă Agerpres, care, pentru o perioadă, a avut numele de Rompres.