Casa, mai ieftină cu rate de la dezvoltatori

Sistemele de finanţare introduse de constructorii de case sunt mai avantajoase pentru cumpărători decât creditele ipotecare de la bănci.

Vânzătorii din ansambluri nu solicită clientului o mulţime de documente care să certifice venitul lunar şi nici nu le impun o rată în funcţie de venit, ci una fixă până la încheierea contractului. În schimb, durata în care trebuie efectuate plăţile este destul de mică – între trei şi 15 ani. Apartamentele achiziţionate în sistem de creditare de la dezvoltatori sunt mai ieftine decât în cazul celor cumpărate prin credite ipotecare.

Vânzătorii din ansambluri nu solicită clientului o mulţime de documente care să certifice venitul lunar şi nici nu le impun o rată în funcţie de venit, ci una fixă până la încheierea contractului. În schimb, durata în care trebuie efectuate plăţile este destul de mică – între trei şi 15 ani.

Dacă ratele nu se plătesc timp de două luni, proprietarul va fi executat. Agenţii imobiliari avertizează că aceste sisteme de finanţare directă sunt doar mijloace prin care constructorii vor să supravieţuiască în următorii ani, până la regivorarea pieţei şi dezgheţarea creditării. „Dezvoltatorii au introdus aceste sisteme ca o măsură de amânare a plăţii, în ideea că, în doi ani, trece criza, iar oamenii vor plăti cu banii de la bănci”, afirmă Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.

OFERTE COMPARATE Împrumuturile ipotecare sunt pe termen lung

Finanţarea directă se regăseşte în forme diferite în oferta mai multor dezvoltatori: Domus Stil, SteinConstruct, Blitz Construct sau chiar Red House. Pentru a afla diferenţa dintre avantajele unei finanţări directe şi a uneia prin bancă, am luat două exemple. Primul este un apartament de două camere în zona Orhideea, care costă 125.000 de euro. Dezvoltatorul solicită un avans de 6.000 de euro şi oferă un sistem de 100 de rate a câte 1.600 de euro/lună.

Până la final, cumpărătorul va plăti 172.000 de euro. Acelaşi imobil, luat prin credit ipotecar, e mai scump cu 18.000 euro. Avantajele sunt că aici ratele sunt ceva mai mici, dar mai multe, adică 120.

„Rata lunară minimă pentru un credit pe 120 de luni este de 1.587 euro, iar la finalul perioadei de creditare va plăti cam 190.000 de euro. Venitul necesar pentru obţinerea creditului e de 3.300 de euro”, a declarat Raluca Dobre, analist financiar la Kiwi Finance.

Dacă perioada de creditare ar fi de 360 de luni, la 119.000 euro credit, rata lunară ar fi de 1.060 euro şi ar necesita un venit pe familie de 2.200 euro. Dobânda la care s-a făcut calculul e 10,21%.

Alt calcul a vizat un apartament de 80.000 euro, plătibil în 15 ani, cu avans de 30%. „Pentru un credit de 56.000 de euro pe 180 de luni, aplicantul are de achitat o rată lunară de 610 euro, fiind nevoie de un venit minim net de 1.400 euro. Dobânda e de 10,21%, variabilă”, ne-a mai spus Raluca Dobre. La dezvoltator, rata ajunge la 736 de euro, în condiţiile în care euro valorează 3,95 de lei în primul an. Dar dobânda rămâne fixă, ceea ce scuteşte cumpărătorul de surprize pe durata creditului.