Soarele, vantul si apa pot fi convertite in energie ieftina si nepoluanta.
E acea zi fericita din luna cand luam salariul. Insa nici nu reusim bine sa simtim deplin bucuria, ca ne amintim de facturile care trebuie platite: intretinere, curent, apa rece, apa calda, telefon fix si mobil, eventual cablu si internet.
Toate acestea ajung sa ne „sustraga” din buzunar aproximativ 400-800 de lei pe luna, in functie de suprafata locuintei, de numarul de persoane care impart aceeasi casa si de facilitatile disponibile.
Cum ar fi daca am putea avea toate aceste „cuceriri ale civilizatiei” fara sa mai platim facturi? Departe de a fi o utopie, acest lucru devine posibil cu ajutorul folosirii inteligente a surselor naturale de energie.
Caldura de la soare
Energia solara este produsa direct prin utilizarea luminii si a radiatiilor solare. Cu atat mai mult ca e pacat sa nu profitam de situatia geografica a tarii noastre, care ne ofera posibilitatea sa producem o cantitate a energiei termosolare cuprinsa intre 900 si 1.450 kW/h/mp/an, in functie de zona si anotimp.
Aceasta cantitate ar putea acoperi aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta a Romaniei, spune Mihai Fofirca, director de departament in cadrul Ecoprod Energy Ploiesti, companie care furnizeaza sisteme de producere a energiei solare si eoliene.
Astfel, cu ajutorul panourilor termosolare, razele soarelui sunt transformate in caldura. Energia termica obtinuta poate fi folosita atat pentru incalzirea apei menajere, cat si ca un ajutor pentru incalzirea casei. Noile tehnologii permit obtinerea energiei solare pe tot parcursul zilei, chiar si atunci cand afara cerul este innorat.
Aceasta solutie consta in instalarea pe acoperisul casei a panourilor de colectare a razelor solare. Cu ajutorul energiei captate este incalzita o cantitate de apa de aproximativ 100 litri dintr-un boiler.
Raze transformate in energie electrica
Posibilitatile de folosire a energiei solare nu se termina aici. Cu ajutorul instalatiilor numite panouri fotovoltaice, razele astrului zilei sunt transformate in curent electic.
Florin Fleseriu, managerul companiei de proiectare/instalare de tehnologie generatoare de curent electric LP Electric SRL ,din Alba Iulia, ne-a spus ca, din cauza preturilor destul de „piperate” practicate pe piata, deocamdata au curajul sa apeleze la aceasta solutie doar persoanele care-si construiesc case de vacanta in zone situate la o departare de cel putin 500 de metri de reteaua nationala de electricitate.
In acest caz, solutia devine mai avantajoasa, proprietarul preferand sa-si construiasca propria sursa de curent (energie solara combinata cu cea eoliana) cu o investitie initiala de cel mult 16.000 de euro.
Sistemul fotovoltaic e compus din panouri solare fotovoltaice, regulatoare de incarcare, acumulatori si un invertor pentru conversia curentului continuu in curent alternativ.
Nici vant rece nu te trece
In Romania, la o viteza medie a vantului de 5,9 m/s, turbina eoliana nu poate functiona la capacitatea ei maxima, care se atinge abia la o viteza a vantului de 9-12 m/s.
Totusi, situate din punct de vedere al pretului pe 1 kWh de curent electric produs intre sistemele hidro (cele mai avantajoase) si cele solare (cele mai costisitoare), turbinele eoliene sunt destul de raspandite printre romanii care au decis s-o rupa pentru totdeauna cu facturile la curent.
Specialistul companiei Ecoprod Energy ne-a spus ca succesul acestei metode se bazeaza pe bateriile care stocheaza energia produsa de vant. Aceste baterii, daca sunt incarcate, garanteaza o sursa de curent electric timp de trei zile, in lipsa altor surse de energie.
Apa in misiune
Energia generata de apa este si ea la mare cautare. In opinia managerului LP Electric SRL, sistemul hidro este cel mai eficient. Singurul inconvenient este ca locuinta trebuie sa fie situata in apropierea unui rau.
O hidroturbina electrica cu o capacitate de 1 kW produce aproximativ 700 de kW/h pe luna - cantitate suficienta pentru alimentarea cu energie electrica a patru case.
Cine alege sa foloseasca forta apei pentru a obtine curent electric trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 8.000-10.000 de euro, potrivit lui Florin Fleseriu.
Reprezentantii importatorilor de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile ne-au declarat ca o subventie de cel putin 30a din pretul instalatiei din partea statului ar incuraja o mare parte a populatiei sa aleaga sa fie propriii lor producatori si furnizori de energie.
Se poate si asa
Telefon pe gratis? Operatorul de telefonie mobila pan-european Blyke va oferi, incepand din aceasta vara, posibilitatea de a vorbi gratis la telefonul mobil si de a trimite SMS-uri gratuite tinerilor cu varste intre 16 si 24 de ani care accepta sa primeasca pe telefonul lor mesaje publicitare de la diferite companii.
Companii precum Buena Vista, Coca-Cola, I-play Mobile Gaming, L’Oreal Paris, StepStone si Yell.com vor fi primii cumparatori ai acestor spatii publicitare, informeaza site-ul companiei. Daca aceasta metoda de publicitate ii va atrage pe operatorii romani de telefonie mobila, am scapat si de factura la mobil!
Finantare
Energie curata pe jumatate gratis
Uniunea Europeana aloca Romaniei, in perioada 2007-2013, 120 milioane de euro pentru proiecte de valorificare a resurselor energetice regenerabile.
Aceasta inseamna investitii in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor energetice eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, a biocombustibililor si a resurselor energetice geotermale, potrivit Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
Pentru proiectele intocmite de companii, valoarea granturilor europene poate ajunge la cel mult 10 milioane de euro. Cofinantarea din fonduri europene va reprezenta 50% din costurile totale ale proiectului pentru firmele mari, iar pentru cele mici - 60-70%.
Rezerve
Ne pregatim pentru frig si bezna La nivelul actual de consum, specialistii estimeaza ca rezervele de petrol existente se vor epuiza in aproximativ 40 de ani. Alti experti se asteapta ca rezervele sa se epuizeze intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 80 de ani, in functie de cresterea consumului si de descoperirea de noi zacaminte.
Rezervele actuale de gaz natural vor fi consumate in 60 de ani. Daca se inlocuiesc petrolul si carbunele cu gaz, pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, rezervele vor fi suficiente pentru maximum 17 ani.
Combustibilul fosil cu cele mai mari rezerve este carbunele. Actualele rezerve sunt suficiente pentru cel mult 200 de ani. Trebuie sa incercam sa ne satisfacem necesitatile prezentului fara a ipoteca insa capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.
Costuri
Dispozitive si preturi Panouri termosolare pentru incalzirea apei si partial a casei (TVA si instalare incluse) Cesa Automatic SRL Ramnicu-Sarat
3 persoane 3.000 lei 4 persoane 3.500 lei 6 persoane 4.500 lei
Turbine eoliene pentru producerea curentului electric (TVA si instalare incluse) Ecoprod Energy Ploiesti
3 persoane 26.435 lei 4 persoane 36.048 lei 6 persoane 86.514 lei