CASA: Electrocasnicele viitorului

Frigiderul modular, coşul de rufe care spală hainele când se umple şi geanta care răceşte băutura în timpul mersului sunt câteva dintre propunerile care ne-ar putea simplifica existenţa.

Studenţi din întreaga lume au participat la un concurs de electrocasnice adaptate omului modern, care nu are prea mult timp de pierdut cu gătitul sau spălatul. Nouă finalişti au făcut un tur prin mai multe ţări din Europa, printre care Germania, Suedia, Franţa, Estonia şi Anglia, iar pe 18 mai au ajuns şi în România.

Ineditele lor invenţii pot fi văzute până pe 2 iunie la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, din Bucureşti. Competiţia a fost organizată de Electrolux.

Umeraşul care elimină mirosurile urâte

În loc să vă aruncaţi hainele pe jos sau să le puneţi pe spătarul unui scaun atunci când intenţionaţi să le purtaţi din nou, veţi putea să le curătaţi şi să eliminaţi mirosurile neplăcute folosind Stratosphere. Este vorba despre un umeraş care are capacitatea de a absoarbe germenii şi micro poluanţii din haine, precum şi mirosul de parfum, ţigară sau al corpului.

O invenţie pentru cei care nu au timp de pierdut cu gătitul este Coox, o masă adapatbilă de gătit ce permite utilizatorului să gătească şi să mănânce oriunde în casă, de unul singur sau în compania unor oaspeţi. Totodată ea poate deveni extensia mesei de sufragerie, a măsuţei de cafea sau a biroului, în funcţie de situaţie.

O alterantivă la chiuvetele şi plitele care ocupă foarte mult spaţiu în bucătăriile mici este plita Vesta. Aceasta se adaptează spaţiilor înguste, având posibilitatea de a fi pliată pe perete atunci când nu este folosită.

„Adesea tinerii locuiesc în apartamente de dimensiuni reduse, dotate cu bucătării în care zona de lucru este limitată. Dar nu este întotdeauna nevoie de o plită, aşa că Vesta se pliază pe verticală atunci când nu este folosită”, spune creatorul aparatului, Matthias Pinkert, student la Universitatea HTW de Ştiinţe Aplicate, în Dresda, Germania.

Drawer Kitchen este un produs destinat celor care-şi petrec cea mai mare parte a timpului în faţa calculatorului. Acesta combină suprafaţa de servit masa, frigider, locul unde se prepară mâncare şi cel unde se spală vasele în acelaşi corp.

Ştiri pe pâine

Un alt produs ajuns în finală este şi Scan Toaster. Oamenii care nu au timp să-şi prăjească pâine îşi pot lua toasterul la birou, să-l conecteze la computer şi chiar să printeze diferite informaţii sau fotografii pe pâine cu ajutorul lui.

“Cred că acest concept se potriveşte perfect cu mentalitatea membrilor din generaţia internet, oferindu-le ştiri sau fotografii pe pâine”, consideră Sung Bae Chang, student la Design în cadrul Universităţii Sejong, din Coreea de Sud, cel care a pus la punct invenţia.

Dacă vă doriţi băuturi răcoritoare atunci când vă plimbaţi prin parc, E-bag este ideală. Aceasta este o geantă al cărei sistem de răcire îşi preia energia necesară prin miş carea înainte şi înapoi pe măsură ce posesorul ei se deplasează.

„E-bag are un mâner care se roteşte, ataşat unui dinam ce încarcă o baterie prin mişcarea braţului. Sistemul de răcire foloseşte aşa-numita tehnologie Peltier, un fel de pompă de încălzire solidă care transferă căldura dintr-o parte a instalaţiei în cealaltă”, spune creatorul E-bag, Apor Püspöki, student în cadrul Universităţii de Artă şi Design Moholy Nagy, din Budapesta.

INEDIT

Frigiderul personalizat şi coşul care spală singur rufele

Pentru ca mirosurile neplăcute să nu mai umple frigiderul şi pentru a aduce armonie într-o casă în care stau mai mulţi colegi, specialişti propun frigiderul modular Flatshare. „Cele patru module permit fiecarui posesor să aibă propriul spaţiu şi poate fi personalizat în mai multe culori. În plus, datorită mânerelor, e uşor de transportat”, spune inventatorul Stefan Buchberger, student la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. O altă propunere este iBasket, un coş în care se depozitează rufele murdare şi care le spală automat când se umple. Acesta a fost inventat de studentul chinez Guopeng Liang.