Noul primar promite că nu se va opri până nu va demola toate construcţiile ilegale din Herăstrău, printre care s-ar număra şi restaurantul de lux.
Caracatiţa şi somonul afumat ar putea să nu mai aibă acelaşi gust pentru unii. Mai precis, pentru clienţii restaurantului Casa di David, local învecinat cu Lacul Herăstrău şi - mai nou - cu vreo două mormane de moloz. Aşa le-au lăsat angajaţii primăriei, reprezentanţii „clasei muncitoare“ care au smuls săptămâna aceasta, fără pic de milă, podele lustruite de pantofi de lux. Noul primar Sorin Oprescu a precizat zilele trecute că nu se va opri până ce nu va pune la pământ toate construcţiile neautorizate din zonă. Printre ele se numără şi Casa di David.
Deocamdată, lingurile şi furculiţele, tavanele de aici sunt la locurile lor, doar chelnerii sunt ceva mai neliniştiţi: saltă de pe-un picior pe altul şi-şi şoptesc în pauze şi zâmbesc ceva mai neregulamentar oamenilor de afaceri şi mondenităţilor aciuate pe la mese. Din când în când, câte un angajat iese cu mâinile la spate şi se uită prosteşte la ce a mai rămas din „Fitze“: câteva scânduri şi-un bar, păzite de un buldozer.
Dacă-l prinzi pe unul dintre ei între aşezarea unui şervet şi-un amabil „Ce-aţi mai dori?“, şi-l întrebi ce se mai aude cu locul ăsta, îţi zâmbeşte amar şi-o să-ţi spună că nu se ştie. „Nu încă“. În jur, clienţii de zi cu zi: afacerişti străini cu poftă de-un vin bun, afacerişti români cu engleză în variantă personală, copii de bani gata ajunşi adulţi de bani gata, doamne cu decolteuri mult prea îndrăzneţe pentru vârsta trecută în buletin. Se vorbeşte despre accentele preferate ale limbii germane, despre ritualuri evreieşti şi reprize de pescuit de pe iaht.
Casa di David le închide pe toate, ca o cutie de conserve. E lumea perfectă pentru un local cu multă sticlă şi lemn scump, într-o seară cu cer variabil, mai mult înnorat.
MENIU
Fiţe de import, pentru clienţi VIP
Casa di David a fost înfiinţată acum cinci ani şi îi are ca proprietari pe Antoine Maurice Meiţă, Călin Mailat şi Ştefan Dinu Lefter. Localul, unul dintre cele mai luxoase din Capitală, este preferat de personaje din lumea afacerilor, din cea politică sau mondenă. Printre clienţi se numără primul-ministu Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PSD Mircea Geoană sau fostul consilier prezidenţial Elena Udrea. Meniul este burduşit cu fiţe de import: restaurantul se laudă că aduce peştele din Londra, iar carnea - direct din Argentina, iar bucătarul-şef are şcoală franceză şi britanică. Cea mai scumpă mâncare trecută în meniu sunt creveţii tiger la grătar, care costă 85 de lei, iar cele mai ieftine sunt pastele: o porţie de spaghete cu usturoi, ulei de măsline şi ardei iute costă 21 de lei.