Casa de tip "Lego" o ridici în două zile

Casa de tip "Lego" o ridici în două zile

Spaţiile modulare sunt făcute din containere de 15 mp, lipite între ele. Pereţii exteriori sunt izolaţi termic, iar în interior ai tot confortul.

Nu s-a inventat doar mobila modulară, asamblată acasă din bucăţi, ci au apărut şi casele de tip "Lego". E o revoluţie în construcţii: se lipesc un număr nelimitat de containere de 15 mp, se sparg pereţii interiori şi se creează spaţii mult mai largi, amenajate după dorinţa fiecăruia.

La exterior, containerele au straturi termoizolante, îndeplinind cele mai dure standarde de confort termic.

Astfel, cu un container de 15 mp poţi să-ţi faci o gogoşerie pe trotuar, cu trei containere lipite să-ţi faci un fast-food sau cu 50 de containere poţi să construieşti o şcoală, o grădiniţă sau chiar un spital. Imobilele din containere nu au nevoie de fundaţie, iar montarea unei clădiri de 250 mp durează fix două zile.

"Piaţa construcţiilor a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani, dar suntem optimişti. Românii încă au prejudecăţi şi consideră construcţiile noastre tot un fel de barăci nelocuibile, cum sunt chioşcurile din termopane", spune Daniel Voiculeţ, managerul filialei Ilfov a firmei Algeco, o subsidiară a unei companii germane.

150 mp construiţi pe zi

"E un fel de Lego pentru oameni mari. Un puzzle. Modulul îl putem aşeza aproape oriunde, îl putem extinde sau comprima, deci are flexibilitate. Se asamblează modulele între ele şi, chiar dacă te răzgândeşti, pot fi modificate ulterior. Ai nevoie de spaţiu? Lipeşti două module şi spargi peretele dintre ele. Materialele sunt ecologice, prietenoase cu mediul, nu sunt alergice şi nu reţin praful", spune Daniel Voiculeţ.

Într-o zi se pot monta până la 150 mp, respectiv 10 module standard la 15 mp, cu o înălţime a camerei de 2,5 m. Fără să mai fie nevoie de şantier de construcţii, în două săptămâni te poţi muta într-o casă nouă. În funcţie de proiect, dacă pe terenul unde se amplasează aceste module nu există canalizare, Algeco vine cu fose septice speciale care se montează sub clădire.

Containerele pot fi şi închiriate Aceste module se pretează spaţilor pentru birouri, sanitare, de educaţie şi pentru evenimente speciale. Pentru cei care n-au bani să cumpere, Algeco vine cu alternativa închirierii, o soluţie nouă pentru antreprenori.

"Clientul nu-şi mai blochează capitalul într-o clădire de care poate n-o să aibă nevoie la un moment dat. Astfel, îşi optimizează costurile şi spaţiul. Sau poţi face relocarea modulului dacă centrul de interes s-a schimbat, să zicem din Bucureşti la Cluj", a mai zis Voiculeţ. Modulul se amplasează pe un teren cu autorizaţie temporară de construcţie, ceea ce reduce mult procesul birocratic. În funcţie de dotări, containerele se închiriază cu preţuri între 5 şi 15 euro/ mp/lună, în timp ce cumpărarea definitivă a unei clădiri costă între 250 şi 1.000 de euro/mp. "Preţurile le negociem cu fiecare client în parte. Nu e nimic bătut în cuie", a completat Voiculeţ.

Şcoala Americană, un proiect reuşit

"Şcoala Americană e proiectul nostru de suflet. Anul acesta am mai făcut o extindere", spune mândru Voiculeţ. Produsele folosite au fost din gama premium, o linie nouă în toată Europa.

"Acolo învaţă copii de diplomaţi, iar cerinţele sunt ridicate. După zece zile în care am terminat ansamblul, părinţii şi copiii care învaţă aici au făcut o vizită şi au rămas impresionaţi. Noi le-am zis că, dacă nu le place, plecăm fără nicio supărare. După ce-au văzut, şi-au schimbat ideile preconcepute", povesteşte managerul.

Între timp, numărul de copii s-a mărit şi Şcoala Americană a mai solicitat două săli de curs de la Algeco. Practic, s-a trecut de la 300 mp la 750 mp.

Sălile de curs sunt dotate cu bariere de vapori, iluminatul vine din lămpi încastrate în pereţi, iar podeaua e acoperită cu un material perfect antifonat încât nici nu ţi se aud paşii. Materialele sunt uşor de întreţinut, sunt ignifuge - vata minerală din perete nu permite focului să treacă, nu sunt alergice şi nu reţin praful.

"Poţi mâzgăli pereţii, nu-i problemă. Se şterg. Mentenanţa este foarte ieftină", completează Voiculeţ, indicând către un perete din biroul lui pe care face însemnări cu markerul.

"Cu un modul poţi să te joci cu el la interior şi la exterior, până când rămâi fără imaginaţie. Putem să-i punem un acoperiş, o faţadă de lemn, parchet pe jos, depinde de destinaţia spaţiului", a completat Maria Arion, de la Algeco.

În mare, clientul trebuie doar să participe la o şedintă de desen în creion pe hârtie şi să explice ce vrea. Grupul se ocupă şi de achiziţionarea mobilei din interior, având colaboratori în domeniu.

În România, maximum P+2

Constructorii de la Algeco au încadrat România pe harta zonelor cu risc seismic, dar şi cu fenomene meteorologice extreme. "Aici se pune problema rezistenţei acestor structuri. Tocmai de aceea înălţimea maximă la care mergem e de P+2. Există şi P+3, dar acolo trebuie îndeplinite nişte condiţii speciale", explică Daniel.

Toate peste toate, preţurile nu sunt foarte accesibile. O clădire de 100 mp poate ajunge la un preţ mediu de 50.000 de euro, cât o construcţie tradiţională, din cărămidă. Avantajele sunt calitatea, aspectul şi rapiditatea construirii, dezavantajul îl reprezintă lipsa de încredere a clienţilor faţă de o "casă-lego".

INTERIOR. Sălile de curs au fost mobilate după modelul occidental

EXTERIOR. Un spital P+1, amenajat în Spania

Ne puteți urmări și pe Google News