Dezvoltatorii dau vina pe constructori şi pe lipsa forţei de muncă.
Doar circa 1.500 de apartamente au fost predate proprietarilor din Capitală în primele opt luni ale anului, în loc de aproape 4.000, aşa cum prevedeau termenele iniţiale. Ceea ce înseamnă că, practic, doar jumătate dintre dezvoltatori şi-au respectat contractele. Specialiştii din domeniu spun că întârzierile sunt la ordinea zilei, dar că viitorii proprietari au motive să se îngrijoreze doar dacă acestea depăşesc şase luni.
Şantierele aşteaptă finanţatori
Termenele enunţate cu surle şi trâmbiţe la lansarea unui proiect sunt rapid uitate cu cât se apropie ziua de predare. „Întârzierile au devenit ceva normal, dacă se încadrează în intervalul «decent», de două-trei luni“, este de părere Călin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest. Dezvoltatorii dau din colţ în colţ şi aruncă vina pe constructori şi pe lipsa forţei de muncă. La acestea se adaugă şi costurile de construcţ ie mai mari faţă de calculele lor iniţiale. „Inactivitatea pieţei din ultima perioadă duce la întârzieri şi mai mari.
Mulţi s-au bazat pe comercializarea locuinţelor încă din faza de proiect şi, din cauză că vânzările nu au mers aşa cum se aşteptau ei, nu mai au bani să construiască“, explică Adrian Şişchin, directorul Remax România. Vânzările locuinţelor noi au scăzut cu peste 50% faţă de anul trecut, aşa cum au recunoscut dezvoltatorii. Interesul redus al cumpărătorilor se reflectă şi în numărul mic de vizitatori ai ultimei manifestări de profil - Salonul Imobiliar organizat în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti a atras doar câteva sute de persoane.
Penalizări doar pe hârtie
Teoretic, întârzierile ar trebui să-i ardă la buzunar pe dezvoltatori prin plata unor penalizări. Practic, ei suferă doar din cauza majorărilor costurilor de construcţie, pentru că au grijă să încheie contractele în favoarea lor. „Există o perioadă de graţie de 90 de zile, în care nu există penalizări. După acest interval, cumpărătorul are şansa să se retragă sau să aştepte în continuare, pretinzând plata sumei aferente penalizărilor“, susţine Şişchin.
După cele trei luni de graţie, penalizările variază între 0,01% şi 0,06% din valoarea apartamentului pe zi. Această sumă nu este însă prevăzută în contract, avertizează specialiştii. Ba mai mult, acesta este încheiat astfel încât clientul ajunge să suporte şi majorările costurilor de construcţie a imobilului.
Până la finele acestui an, numai în Capitală ar trebui să fie finalizate peste 9.000 de locuinţe. Agenţii imobiliari spun că mai puţin de 4.000 dintre acestea vor fi gata.
West Park. Luna aceasta, ar fi trebuit să fie gata 197 de apartamente. „Avem o întârziere de două-trei luni. Vom livra aceste unităţi cu siguranţă până la sfârşitul anului“, a afirmat Moshe Agavi, managing director Seven Hills.
Residenz. Termen - mai, număr apartamente - 231. Până acum au fost livrate locuinţele din prima fază, respectiv 133 de apartamente. Cele 98 de apartamente, cu termen de livrare în august, vor fi gata săptămânile următoare.
Băneasa. 176 de apartamente, predare în primăvară. În Băneasa Reziden- ţial au fost vândute 227 de apartamente reprezentând 12 clădiri, susţin dezvoltatorii. Potrivit acestora, construcţia la acestea a fost finalizată încă de la începutul acestui an. „Din cele 227 de locuinţe, corespunzătoare primei faze, s-au predat efectiv 140, urmând ca restul să fie predate în toamnă“, afirmă Alin Negulescu, director de vânzări.
Planorama. Primul bloc ar fi trebuit să fie finalizat în iulie 2007, urmând ca întregul proiect să fie predat în toamna acestui an. Până acum însă, niciun proprietar nu s-a putut muta, deşi dezvoltatorul promisese să termine măcar 500 de apartamente până în septembrie. Rose Garden. 404 apartamente cu predare în aprilie. Chiar dacă investitorul israelian GTC se lăuda, la lansarea proiectului, că va termina jumătate până în vara lui 2008, până acum s-au putut muta doar 76 de proprietari. Alte zeci de apartamente se află la finisaje.
Confort Park. Luna iunie, 560 de apartamente gata. Fraţii Negoiţă au reuşit, cel puţin teoretic, să se ţină de promisiune. Asta, în condiţiile în care au predat multe apartamente la roşu şi i-au lăsat pe oameni să se mute înainte să termine de amenajat casa scării.
Diamond Park. 99 de locuinţe, finalizare în mai. Complexul este gata „în cea mai mare parte“ - muncitorii mai au încă de lucru la finisaje, dar speră să finalizeze luna aceasta.
Orhideea Gardens. Număr apartamente - 400, termen - aprilie. Şi investitorul Trend Imobiliar a fost nevoit să modifice data finalizării - de la luna aprilie, noul termen s-a mutat în toamnă, mai exact luna aceasta.
Ibiza Sol. 200 de apartamente promise în august. Deşi primele 104 unităţi trebuiau să fie gata în luna mai, până acum au fost predate doar 100, spun reprezentanţii Ibiza House.
Emerald Residence. 279 de locuinţe, predare în februarie. Proprietarii s-au mutat de câteva luni în noua lor locuinţă de pe malul Lacului Tei. „Sunt ocupate doar o parte din unităţi, ceilalţi proprietari îşi aşteaptă încă mobila“, spune Cosmin Săndulescu, director de investiţii Brooklin Investment.
Noor. Martie, 200 de locuinţe. Potrivit biroului de vânzări, majoritatea apartamentelor a fost deja finalizată. Restul vor fi predate până la finele acestei luni.
Hydra Residence. 169 de apartamente cu finalizare în aprilie. Fără faianţă, gresie şi obiecte sanitare, apartamentele au fost gata cu doar câteva luni întârziere şi predate majorităţii noilor proprietari.
Aurora Otopeni. 50 de apartamente, iunie. Complexul de 140 de unităţi din zona Otopeni are şi el o mică întârziere - cele 50 de locuinţe care trebuiau să fie gata în vară vor fi predate în noiembrie.
Carol Park. 144 de unităţi, finisate în aprilie. Deşi reprezentanţii dezvoltatorului încercau, încă de anul trecut, să se ţină de grafic, nu au reuşit să recupereze timpul pierdut şi au întârzieri de peste patru luni. Proprietarii nu au şanse să se mute în viitorul „foarte apropiat“, aşa cum recunosc cei de la biroul de vânzări.
Corbeanca Forest. 99 de vile, în primă vară. Dacă primele case au fost livrate la finele anului trecut, restul proprietarilor mai au ceva de aşteptat. Noul termen este toamna acestui an.
Primăvara. 100 de apartamente, iunie. Abia în iulie au fost gata primele 30 de apartamente din primul imobil inclus în complexul din Ghencea, urmând ca următorul imobil, de şase etaje, să fie gata luna aceasta.
nsieme Residenţiale. 63 de locuinţe, în semestrul I. Cele două blocuri din Pipera urmează să fie date în folosinţă abia luna aceasta.
Greenfield. În primele două trimestre ale anului, Impact susţine că a livrat 103 locuinţe din primele faze - Rubin, Topaz, Onix, Blue şi Quarz.
Nici construcţiile din provincie nu se dezvoltă într-un ritm mai rapid. În Constanţa, de exemplu, niciun termen nu mai este valabil, potrivit unui agent imobiliar. Mai ales dacă este vorba de staţiuni, acolo unde constructorii au primit interdicţie de lucru în timpul sezonului estival. „Corallia Residence, din Mamaia, ar fi trebuit să fie gata în trimestrul doi al acestui an. Acum se află însă abia la stadiul de fundaţie“, afirmă agentul imobiliar. Întârzieri de minimum treipatru luni se înregistrează şi în alte regiuni atractive din punct de vedere imobiliar - Cluj, Iaşi, Timişoara sau Valea Prahovei.