Casa cu camelii

Cu un roman si mii de femei care le poarta numele, aceste flori sunt simbolul elegantei si al rafinamentului.

Cati dintre cei care au citit romanul „Dama cu camelii” nu s-au intrebat cum arata aceasta planta? Cate femei nu-i poarta numele fara sa o fi vazut vreodata? Daca trandafirul este vedeta verii, camelia este floarea care starneste admiratia pe timpul iernii, este simbolul elegantei si rafinamentului.

Cameliile sunt arbusti a caror perfectiune a florilor a fost recunoscuta intotdeauna. Florile ce seamana cu bujorul, anemonele sau trandafirul sunt de o diversitate incredibila. Pot fi albe, roz, rosii sau bicolore. Frunzele sunt persistente, stralucitoare, verde inchis si seamana cu cele de ceai.

Majoritatea cameliilor cultivate in interior sunt varietati sau hibrizi proveniti de la Camellia japonica. Cameliile horticole sunt rude cu celebrul arbore de ceai Camellia sinensis, ale carui frunze sunt folosite in prepararea infuziilor si al carui nume a fost imprumutat pentru a denumi celebra bautura folosita in toata lumea.

Cum sa ai cea mai frumoasa camelie

Pentru a avea o camelie admirata de toti cei care iti trec pragul trebuie sa-i cunosti preferintele si metodele prin care o poti rasfata. Are nevoie de multa lumina, dar filtrata, razele directe ale soarelui producandu-i arsuri pe frunze. Nu trebuie sa o tai. Poti sa o tunzi insa, dupa ce s-a terminat inflorirea, pentru a o curata si ca sa-i dai forma dorita. 

Prefera locurile racoroase si nu infloreste in apartament intr-o ambianta calda si uscata. In perioada de formare a bobocilor, la sfarsitul verii si inceputul toamnei, temperatura ideala pentru camelie este cuprinsa intre 7 si 15 grade Celsius. Din mai pana in septembrie este de preferat sa o scoti afara, intr-un loc usor umbrit.

Umiditatea este foarte importanta

Pentru udare foloseste apa care nu contine calcar, de exemplu apa de ploaie. Camelia are nevoie de o perioada de repaus dupa formarea bobocilor, cand o vei uda doar atat cat sa nu se usuce si o vei tine la racoare. Umiditatea atmosferica este foarte importanta pentru aceasta planta chiar si in perioada de repaus. Pulverizeaza zilnic apa pe frunze. Din februarie pana la inceputul lunii august, la fiecare 15 zile se fertilizeaza cu un ingrasamant lichid.

Nu transplanta camelia primavara decat daca este neaparat necesar. In general aceasta operatiune se face la trei-cinci ani si se foloseste un vas usor mai mare. Cameliile sunt plante calcifuge, care au nevoie de un substrat usor acid format din turba, pamant de frunze si pamant necalcaros.

Atentie!

Probleme frecvente si solutii eficiente

Daca bobocii cameliei tale incep sa cada inseamna ca problema este cantitatea de apa pe care i-o oferi: ori prea putina, ori in exces. Pamantul nu trebuie sa fie niciodata uscat, dar nici sa nu musteasca de apa. In cazul in care observi ca frunzele au inceput sa se ingalbeneasca, este clar ca exista o carenta de elemente nutritive. Solutia este aplicarea de ingrasaminte lichide.