O ştire a bulversat astăzi sutele de mii de proprietari de căruţe cu tracţiune animală din România, speriaţi că vor trebui să încheie asigurări RCA.
Ştirea a plecat de la interpretarea articolului 2 din Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
În articol, la punctul 23, este definit “vehiculul” ca fiind “ mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepţia celor care se deplasează pe şine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracţiune animală, pentru care nu există obligaţia legală de înmatriculare sau înregistrare”. Cum căruţele sunt înregistrate la primării, concluzia a fost că proprietarii sunt obligaţi să încheie asigurarea RCA.
Trebuie precizat că, potrivit Codului Rutier, singurele vehicule care nu trebuie înmatriculate, dar nici înregistrate sunt bicicletele şi vehiculele trase sau împinse cu mâna.
De altfel, Hotărârea de Guvern din 2 noiembrie 2016 privind tarifele de primă maxime la RCA care urmează să fie aplicate de către societăţile de asigurare pe o perioada de şase luni, conform propunerilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), stabileşte clar care sunt vehiculele pentru care se încheie RCA:
autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim noua locuri;
autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de noua locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
autoturisme cu motoare electrice;
motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas;
tractoare rutiere;
autovehicule destinate transportului de marfuri;
remorci si semiremorci;
alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.