Ei pot, totuși, răsufla ușurați deoarece vehiculele cu tracțiune animală nu apar în Hotărârea de Guvern care stabilește tarifele de primă maxime la RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat, ieri, că interpretarea legii în sensul că trebuie încheiate contracte RCA pentru vehiculele cu tracțiune animală a plecat, cel mai probabil, de la o eroare materială, care urmează a fi discutată, în scurt timp, în contextul finalizării normelor de aplicare a ordonanței de urgență OUG 54/2016.
Știrea că proprietarii de căruțe trebuie să aibă RCA a plecat de la interpretarea articolului 2 din Ordonanța de urgență nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. În articol este definit „vehiculul” ca fiind „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare”. Cum căruțele sunt înregistrate la primării, concluzia a fost că proprietarii sunt obligați să încheie asigurarea RCA.
Trebuie precizat că, potrivit Codului Rutier, singurele vehicule care nu trebuie înmatriculate, dar nici înregistrate sunt bicicletele și vehiculele trase sau împinse cu mâna.
Însă, Hotărârea de Guvern din 2 noiembrie 2016 privind tarifele de primă maxime la RCA stabilește clar care sunt vehiculele pentru care se încheie RCA, fără a nominaliza vehiculele cu tracțiune animală.
Un director al unei societăți de asigurare a declarat, pentru Evenimentul zilei, că nu are în ce bază să încheie asigurarea RCA pentru căruțe, deoarece vehiculele cu tracțiune animală nu figurează în Hotărârea de Guvern.