Editura Evenimentul si Capital

Cărțile vedetelor. Istoriile lui Alex Ștefănescu

Autor: | | 0 Comentarii | 1085 Vizualizari

MARINA ALMĂȘAN. Este o cuceritoare. Explorează, descrie și ia efectiv în posesie pentru noi toți, cei care nu călătorim (sau călătorim fără să înțelegem ce vedem), civilizații străine. A înfipt steagul talentului ei de reporter pe teritoriul unor țări ca Japonia, China și Statele Unite.

În plan jurnalistic, a transformat România într-un imperiu. Nu demult a ajuns și în Coreea de Sud, țară îndepărtată, din care cumpărăm mașini, televizoare și telefoane mobile foarte bune, neștiind mare lucru despre oamenii care le fac.

Exploratoarea s-a întors și de data aceasta în România ca o învingătoare, aducând drept trofee impresiile ei de călătorie. S-a folosit, ca de obicei, și de aparatul de filmat, și de laptop. O mare parte a imaginilor capturate s-a și difuzat de TVR, sub forma unui serial, care a atras un public numeros în fața televizoarelor. Prin volumul „Cu ricșa, în orașul viitorului”, ni se oferă și un story al călătoriei în Coreea de Sud. Marina Almășan folosește cu talent și inteligență nu numai imaginile, ci și cuvintele. Este o scriitoare despre care vom mai auzi, pasionată deocamdată de genul non-fiction. Relatează în stilul ei alert tot ceea ce vede sau află și explică apoi particularitățile unui mod de viață care, fără explicații, ni s-ar părea doar exotic și ininteligibil.

Nu cred că vom uita vreodată ceea ce a remarcat Marina Almășan în țara vizitată. De exemplu, politețea coreenilor. Care înseamnă, la ei, mai mult decât respectarea unui cod al manierelor elegante și anume un stil de viață, un mod respectuos și înțelept de a-i trata pe semeni. O cultură a politeții aveau și țăranii de la noi, înainte de război, pe care ar trebui să o redescoperim.

Sau statuia unui bărbat așezat întrun fotoliu cu o carte în mână:

„...De pe margini, îmi atrage atenția o statuie impunătoare, pe care am tot observat-o și în zilele trecute, în mersul nostru. Este, cu siguranță, una dintre figurile emblematice din cărțile de istorie coreene: personajul așezat întrun fotoliu confortabil și ținând o carte voluminoasă în mână, pare a fi sculptat în aur. În orice caz, statuia strălucește, în soarele arzător și domină, nu doar prin aceasta, întregul bulevard, în mijlocul căruia au plasat-o edilii. Cine este domnul? − o întreb pe Yoo Jin. Aflu că este Sejong cel Mare, considerat ca fiind ”părintele alfabetului coreean„.”

Și noi, românii, am înălțat statui părinților alfabetului în care scriem și azi: Ion Heliade Rădulescu, Titu Maiorescu. Semănăm, deci, cu poporul de pe cealaltă față a pământului prin importanța pe care o dăm culturii scrise.

A MURIT! Vestea care a zguduit Capitala, in aceasta dimineata

Pagina 1 din 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI