Cartile romanesti, blocate de birocrati

Volumele noastre nu s-au putut vinde la Salonul de la Paris.

La Standul Romaniei, parcela literei K, nr. 188, cartile nu au fost de vanzare in cadrul Salonului de carte de la Paris, inceput vineri, pe 23 martie, si incheiat ieri. Standul Romaniei a avut 50 de metri patrati, iar Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a alocat pentru organizarea acestuia 184.680 de lei (aproape 55.000 de euro). 

Ministerul a trimis, spre reprezentare a literelor si spiritualitatii romanesti, 600 de volume. Ana Andreescu, organizatoare, spune ca MCC nu are dreptul sa vanda pentru ca asta ar insemna sa plateasca TVA catre statul francez. Reprezentarea Romaniei la salon a fost asadar una simbolica si nu comerciala. „E un salon, nu e un targ”, a precizat Ana Andreescu, aducand drept argument pliantul: cei care vor cu adevarat sa cumpere gasesc la stand adresele electronice a 31 de edituri romanesti.

Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCO, spune ca este o prostie ca la un salon international de carte Romania sa nu-si poata vinde marfa. Vecinii de stand ai Romaniei, polonezii - europeni si estici deopotriva -, si-a reprezentat cultural tara, vanzand fara probleme carti: in limba polona sau in traduceri franceze.

Daca, in 2005, MCC  a organizat standul impreuna cu Asociatia Editorilor din Romania (AER), Ministerul Culturii a preferat sa organizeze singur standul anul trecut si anul acesta. „Nu s-a mai dorit o asemenea colaborare. AER-ul n-a mai solicitat sa participe la organizarea standului. Nu ministerul solicita editurile, ci invers”, a apreciat Adrian Iorgulescu, ministrul culturii.

Ministerul arunca „pisica”

MCC nu poate vinde carti pentru ca nu are activitate cu specific comercial  conform legislatiei romane. „Noi nu putem face vanzare”, a spus Krizbai Dela, de la Relatii Internationale MCC.

„Editurile ar trebui sa se inregistreze la Camera de Comert a tarii respective, e un proces complicat”, a adaugat Dela. „Mi se pare absurd sa te duci la targ de carte si sa nu poti vinde carti”,  a subliniat si ministrul Adrian  Iorgulescu. Absurde raman insa si procedurile birocratice prin care cartile romanesti nu pot fi vandute in saloane internationale. Ministerul invita editurile sa trimita carti, dar nu deleaga mai departe un reprezentant sa desfasoare activitati comerciale.

Anvergura

> La 60 de ani de la independenta Indiei, 30 de autori indieni au fost invitatii de onoare ai celei de-a  27-a editie a Salonului de Carte  de la Paris.

> La Standul Romaniei au participat poeta Magda Carneci, traducatoarea Irina Mavrodin, criticul Nicolae Manolescu, istoricii Andrei Pippidi si Adrian Cioroianu, scriitoarea Gabriela Adamesteanu, academicianul Basarab Nicolescu.

> Un premiu literar a fost votat de un juriu 100% internaut.