CARTEA SAPTAMANII: Rusia si mafia frumusetii

Scriitorul francez Frederic Beigbeder si-a lansat vineri, la Bucuresti, ultimul roman, "Iarta-ma!... Ajuta-ma!...", la Editura Pandora M.

„Am innebunit complet in anul in care am implinit 40 de ani (...) Adevarata nebunie scoate capul cand inceteaza comedia sociala” e paragraful cu care te agata Frederic Beigbeder in ultima sa carte, „Iarta-ma!... Ajuta-ma!...” (din noua colectie Funky Fiction), o continuare a autofictiunii incepute in celebra „99 francs” („199.000 lei”).

Daca finalul primului volum ni-l lasa pe alteregoul lui Beigbeder, publicitarul Octave Parango, intr-o celula de inchisoare, inceputul celui de-al doilea ni-l livreaza proaspat „vanator de manechine” in Rusia.

Maladii moderne

Nota e aceeasi: cinism, dezechilibru, critica sociala, dublate de un teribilism al individului plictisit de societate. Beigbeder te provoaca si-si face in acelasi timp autocritica. Talentul sau nu sta in manuirea abila a scriiturii, ci in faptul ca intelege si reda cat se poate de „percutant” maladiile civilizatiei de consum. Maladii pe care capitalismul salbatic din fosta Rusie totalitara le-a combinat cu un soi de barbarie, savurata pe deplin de personaj.

Octave Parango convoaca, alege, fotografiaza, pipaie si se culca cu zeci de rusoaice doritoare sa devina modele pentru agentia Aristo Style. Experientele perverse, scabroase ori induiosatoare apar sub forma unor confesiuni pe care Octave i le face unui preot ortodox din Sankt Petersburg. Marturisirile sunt pigmentate cu detalii picante despre o Rusie subterana, a mafiei, a luxului si a traficului de frumuseti, subiect numai bun de ecranizat. „99 francs” a ajuns deja in cinema, iar o avanpremiera a avut loc la Bucuresti vineri seara.

CONTROVERSAT

Publicitar „renegat” > Frederic Beigbeder, in varsta de 42 de ani, a fost copywriter la agentia de publicitate Young and Rubicam, care l-a concediat in urma dezvaluirilor din romanul „99 francs”. A scris, in paralel, critica literara pentru „Elle”, „Paris Match” sau „Voici”. Burghez si democrat convins, Beigbeder l-a consiliat pe comunistul Robert Hue in timpul alegerilor prezidentiale din Franta, in 2002. In limba romana i-au fost traduse la Pandora M, acum parte a grupului Editura Trei: „Dragostea dureaza trei ani” (pusa in scena de regizoarea Chris Simion) „199.000 lei”, „Memoriile unui tanar ticnit”, „Nuvele sub ecstasy” si „Egoistul romantic”.