CARTEA SAPTAMANII: "Oglinda Lumii"

"Ce are in comun un pergament chinezesc din Antichitate cu o fotografie facuta de un paparazzi sau o piatra din preistorie cu ultima creatie video? Raspunsul ni-l ofera Julian Bell, calauza acestei calatorii imaginare admirabile, intreprinse de-a lungul mileniilor si de-a latul oceanelor lumii, pe firul unei naratiuni incitante din care este tesuta cea mai bogata istorie a artei din cate s-au povestit".

Astfel isi atrage cititorii, pe coperta fastuosului volum (496 de pagini de text si reproduceri color, de o calitate grafica impecabila), Editura Vellant, o casa editoriala nou-infiintata si care se lanseaza cu aceasta aparitie pe piata romaneasca a cartilor de arta.

Lansarea volumului „Oglinda lumii”, subintitulat „O noua istorie a artei”, a avut loc concomitent cu aparitia editiei originale Thames&Hudson, printr-un eveniment mediatic la care au participat autorul, Julian Bell, si consultantul stiintific al traducerii romanesti, profesorul Adrian Guta.

„Ce este arta si de unde a inceput ea? Pentru ce o facem si de ce se schimba?”, sunt cateva dintre intrebarile la care Julian Bell incearca sa raspunda in aceasta noua istorie a artei, scrisa pentru secolul al XXI-lea.

Unicitatea acestei noi lucrari, care se doreste din start o „altfel” de istorie a artei, este data de faptul ca, de data aceasta, artistii si operele lor nu mai sunt tratati in mod cronologic si diacronic, ci plecand de la opera de arta, de la obiectul artistic, si realizand astfel conexiuni percutante intre creatii din epoci si zone geografice cu totul diferite. Punctul de vedere nu mai este doar europocentrist sau axat strict pe Occidentul crestin, ci sunt tratate in paralel civilizatiile noneuropene, din Asia, Africa sau America precolumbiana.

Julian Bell, fiu al artistului si criticului Quentin Bell, nascut in 1952, preda istoria si teoria artei la Londra. Picturile sale au fost expuse in intreaga lume, iar cronicile de arta si literare pe care le semneaza apar in cele mai prestigioase publicatii. Julian Bell este si autorul volumelor „Bonnard” (1998), „Ce este pictura” (1999), „500 autoportrete” (2004).