"Nici Guru, nici Papa (cu accent pe primul a), nici Taticu'.
Nu sunt nimic din toate astea, chiar daca unii s-au referit la mine cu aceste calificative (fie luate prea in serios, fie la modul ironic)”, spune Michael Haulica in prezentarea cartii sale, publicata la Editura Tritonic. Dupa cum afirma autorul, el este doar „un scriitor care are fani, dar si oameni care nu pot inghiti ceea ce scrie sau nu-l pot inghiti pe el ca persoana.
Un scriitor care exact acum 20 de ani a scris prima povestire SF si a citit-o in cenaclul Quasar (pe vremea lui Dan Merisca) si care, de vreo 14 ani, „face” suplimente, reviste... Mai nou, ingrijeste o colectie pentru o editura din Bucuresti si sustine rubrici dedicate literaturii F&SF la doua dintre revistele culturale de prestigiu”.
Cartea contine o selectie din articolele pe care autorul Michael Haulica le-a publicat din 2005 pana in prezent, in revista „Observator cultural”, la rubrica „Fantasy&Science Fiction”. Temele abordate de el sunt cele de domeniul SF, altele vizeaza lumea culturala din Romania.
In capitolul „Ce scriu romanii”, autorul isi exprima punctul de vedere legat de optiunea scriitorilor de a ocoli zona science-fiction: „Zona fantasy este mai putin frecventata de autorii romani. Nu s-a prea scris fantasy in Romania si eu pun asta pe seama unei puternice traditii a mitologiilor populare, a basmelor”.
In continuare, Haulica prezinta autorii de povestiri SF si ii incadreaza in acest gen de povestiri. Intr-un alt articol prezentat in aceasta carte, „Discriminarea de ambele sexe”, Haulica povesteste cum „o amica din Australia isi exprima interesul fata de literatura de la noi si ma intreba daca si aici se face o delimitare stricta intre mainstream si literatura de gen”.
VIATA DE SCRIITOR
De la presa la SF > A debutat cu poezie in revista „Flacara”, in 1974.
> A publicat poezie, proza, articole. A fost redactor al suplimentului SF „Supernova” si „Alternativ SF”, iar in urma cu sapte ani a fondat revista „Lumi Virtuale”, in format electronic.
> A obtinut numeroase premii, precum „Dan Merisca”, „Vladimir Colin”, „Sigma” si mai multe premii ale Conventiei Nationale de SF.
> A fost tradus in engleza, maghiara, croata, daneza si bulgara.
> In prezent este redactor-sef al Editurii Tritonic si al revistei Fiction.ro.