CARTEA SAPTAMANII: Micul Hugo si misterele Parisului

Jumatate desen in creion, jumatate poveste, "Inventia lui Hugo Cabret" de Brian Selznick, aparuta la Corint Junior, e plina de mistere ce se vor descoperite.

S-a spus despre cartea lui Brian Selznick ca nu e nici roman, nici carte ilustrata, nici film, ci altceva, o combinatie originala si fascinanta intre toate acestea.

Mai ales ca desenele in creion, pe fundal negru, iti dau senzatia ca stai confortabil la cinema, gata sa fii introdus intr-o poveste care te duce inapoi la primele incercari ale regizorului Georges Melies.

Iata cum incepe mica istorie, spusa in nu mai putin de 500 de pagini si in peste 300 de desene alb-negru: „Povestea pe care urmeaza sa v-o impartasesc se petrece in 1931, sub acoperisurile Parisului. Aici veti cunoaste un baiat numit Hugo Cabret, care odinioara, cu mult timp in urma, a descoperit un desen misterios ce i-a schimbat pentru totdeauna viata”.

De aici pornind, te invaluie treptat secretele care bantuie cotloanele intunecate ale Parisului si viata baietelului de 12 ani, orfan, ceasornicar si, la nevoie, hot. Cand ajunge sa cunoasca o fata ciudata, apoi un batran aspru, cu o pravalie de jucarii, pretioasele secrete ale lui Hugo stau sub amenintare.

PREMIAT

Ilustrator original

Brian Selznick, in varsta de 41 de ani, e unul dintre cei mai prolifici ilustratori americani ai momentului. Prima carte scrisa si desenata de el e „The Houdini Box” (1991).

Au urmat ilustratii, printre altele, pentru „The Dinosaurs of Waterhouse Hawkins”, castigatoare a Caldecott Honor, si „Walt Whitman: Words for America” - ambele de Barbara Kerley - ultima aflata pe lista „New York Times” a celor mai bune carti ilustrate. Premiata cu Sibert Honor e si „When Marian Sang” de Pam Mu–oz Ryan.