CARTEA SAPTAMANII: Inceputul decaderii cavalerilor teutoni

Henryk Sienkiewicz prezinta in cartea sa, "Cavalerii teutoni", lansata la editura Leda, insuccesul oricarei incercari de deznationalizare a poporului polonez in Evul Mediu.

Cavalerii teutoni, sustinatori puternici ai Cruciadelor, erau temuti de adversari pentru luptele si campaniile pe care le organizau, dar iubiti de crestini. Prin Ordinul pe care il detineau, activitatea lor a devenit militara, indreptandu-si atentia din Rasarit spre Estul Europei.

Cartea ilustreaza istoria dureroasa a acestor cavaleri, relateaza modul in care au reusit sa obtina puterea, dar si luptele acestora impotriva paganilor din Prusia, razboaiele impotriva Poloniei si Lituaniei, stagnarea treptata a Ordinului cavalerilor teutoni in secolul al XIV-lea.

Sienkiewicz prezinta in cartea sa numeroase episoade dramatice, precum batalia de la Lacul Peipus din 1242, dar se concentreaza, cu precadere, asupra dezastrului de la Tannenberg, din 1410. Motivatia scriitorului pentru acest eveniment poate fi explicata prin faptul ca batalia polono-lituaniano-teutonica este cea mai mare a Evului Mediu european.

Sienkiewicz pregateste evenimentul in „Cavalerii teutoni” cu rabdare si constiinciozitate, zugravind relatiile dintre polonezi si lituanieni, pe de o parte, si cavalerii Ordinului teuton, de cealalta parte. Firul narativ aduce in vizor succesul si decaderea acestui Ordin si, intr-un stil accesibil si captivant, finalul acestor cavaleri, ale caror fapte si dorinte au fost multa vreme gresit intelese.

CV DE SCRIITOR

A castigat Premiul Nobel > Henryk Sienkiewicz s-a nascut in 1846, in Polonia, in familia unui arendas care a cultivat la copiii sai traditiile cavaleresti si patriotice.

>  In copilarie a invatat pe de rost „Cantecele istorice” ale lui J.U. Niemcewicz inainte de a invata sa citeasca.

> A inceput studiile superioare la Facultatea de Drept, apoi la Medicina si, in cele din urma, la Filologie, insa a intrerupt studiile in 1871.

>  Initial reporter, jurnalist la „Gazeta Polska”, devine apoi unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, autor de romane si nuvele istorice.

>  A obtinut in 1905 Premiul Nobel pentru romanul „Quo vadis?”, opera inspirata de persecutiile crestinilor in timpul imparatului Nero.