Coaliția Românilor, condusă de europarlamentarul PSD Cristian Terhes, reclamă faptul că modificările operate de către guvernul Ludovic Orban asupra OUG 1/1999, prin care președintele României este abilitat să legifereze emitând decrete, este profund neconstituțional, întrucât legea fundamentală nu le-a acordat această prerogativă decât Parlamentului și Guvernului (prin delegare).
Cerința ONG-ului condus de Chris Terhes e emis un memoriu adresat Curții Constituționale a României marți, 5 mai 2020, cu o zi înainte ca CCR să dezbată excepțiile de neconstituționalitate ridicate de către Avocatul Poporului Renate Weber asupra mai multor pasaje din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Este vorba despre art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din ordonanța de urgență, a precizat luju.ro.
„Folosindu-ne atât de o interpretare istorico-teleologică, cât și de una sistematică și restrictivă a textelor constituționale aplicabile, am demonstrat că posibilitatea dată prin OUG 1/1999 Președintelui de a legifera și trasă sarcini Guvernului în perioada stării de urgență este contrară Constituției post-comuniste a României, avându-și rădăcina în vechea practică a "decretelor-legi" din perioada interbelică, practică pe care s-a clădit dictatură carlistă și antonesciana", a spus Cristian Terhes, președintele Romanian Community Coalition.
Comunicatul prin care ONG-ul anunță că a trimis memoriu către CCR poate fi citi AICI.