Cârnaţii şi salamurile cresc riscul de boli cardiace

Consumul de carne procesată, precum cea pentru cârnaţi, creşte predispoziţia pentru afecţiunile cardiace, în timp ce carnea roşie nu pare să fie la fel de nocivă, arată un studiu recent realizat de Universitatea Harvard.

Cercetarea, în care au fost implicate peste un milion de persoane, a demonstrat că prin consumul a 50 de grame de carne procesată pe zi sporeşte riscul de diabet, în timp ce pericolul nu este similar în cazul cărnii neprocesate, precum cea de vită, miel sau porc, chiar dacă cele două sortimente au acelaşi conţinut de grăsimi.

Potrivit specialiştilor, diferenţa poate fi reprezentată de conţinutul de sare şi conservanţi din carnea procesată. În această categorie intră şi carnea preparată prin afumare, condimentare şi sărare, precum şunca, salamul sau cârnaţii. “Sarea creşte tensiunea arterială, principalul factor de risc pentru afecţiunile cardiace”, spune studiul publicat în revista “Circulation”.

Experimentele de laborator au arătat că nitraţii, conservant folosit pentru prepararea mezelurilor, pot produce, în timp, arteroscleroză şi cresc intoleranţa la glucoză, care generează probleme cardiace şi diabet.

Echipa de specialişti de la Harvard a demonstrat că prin consumul a 50 de grame de carne procesată pe zi – echivalentul unui cârnat sau a două felii de şuncă prăjită – creşte cu 42% riscul de a dezvolta probleme coronariene şi cu 19% predispoziţia la diabet.

“Stilul de viaţă asociat consumului de carne procesată reprezintă principalul factor de risc pentru bolile cardiace”, încheie autorii studiului.