Celebrii Cârnați de Pleșcoi beneficiază de protecție la nivel european, după ce au fost înregistrați ca produs de Indicație Geografică Protejată în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale într-un comunicat transmis presei.
„Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declarație de opoziție. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Cârnații de Pleșcoi” (IGP) dobândește denumirea de indicație geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019“ se arată în materialul transmis de Ministerul Agriculturii.
Protecția cârnaților de Pleșcoi a fost solicitată la nivel European de Asociația pentru promovarea cârnaților de Pleșcoi, înființată în anul 2009, din dorința de a duce mai departe tradiția și de a păstra gustul autentic al produsului.
Cârnaţii de Pleşcoi au devenit al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, alături de magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu şi novacul afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și telemeaua de Ibăneşti.
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru alte două produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată, Caşcaval de Săveni şi Telemea de Sibiu. Alte 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare, Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.